Alla vinnare på Grammisgalan 2021

Yasins vinst väckte starka reaktioner

Vinnarna på årets Grammisgala är korade.

Men den största snackisen blev inte Victor Leksells storslam.

Istället var det rapparen Yasins vinst i kategorin ”Årets hiphop” som väckte starkast reaktioner.

Årets Grammisgala hölls på Södra teatern i Stockholm. Det var den 38:e i ordningen, men i år såg den något annorlunda ut på grund av coronapandemin och dess restriktioner. Det var en mindre publik än vanligt, och de som var på plats satt vid mindre bord med stora mellanrum.

Året stora vinnare blev Victor Leksell, 24. Han tog hem inte mindre än tre priser – ”Årets artist”, ”Årets album” samt ”Årets låt”.

Victor Leksell kammade hem tre priser och blev galans stora vinnare.
Victor Leksell kammade hem tre priser och blev galans stora vinnare.

Yasins vinst väckte ilska

Det var dock inte det som uppmärksammades mest. Istället var det vinnaren i kategorin ”Årets hiphop” som blev den största snackisen. Där kammade nämligen den just nu häktade och åtalade Yasin, 23, hem priset. På galan mottogs statyetten av producenten Amr Badr som också höll ett tacktal.

– Yasin är inte här men han vill tacka fansen och han vill tacka sin familj, sa Badr på scenen.

Rapparen sitter just nu häktad och utreds för kidnappningen av en annan svensk artist. Att han nu fick pris samtidigt som han utreds för brott väckte starka reaktioner, bland annat på Grammisgalans Instagram.

”Årets skandal!”

”Tappade plötsligt respekten för detta pris.”

”Sorgligt och helt jävla omdömeslöst.” löd några av kommentarerna.

Försvarar nomineringarna

Även rapparen Haval sitter häktad för inblandning i kidnappningen och var inte heller på plats ikväll. Han var nominerad i kategorin ”Årets nykomling.

Branschorganisationen Ifpi, som ligger bakom Grammis, har tidigare kommenterat de båda hiphop-artisternas nomineringar i en skriftlig kommentar till TT.

"Bland årets nominerade finns ett antal personer som är misstänkta för brott. Grammis sympatiserar naturligtvis inte med de gärningar de är misstänkta för, men står fast vid vår åsikt om att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för".

Yasins producent Amr Badr tog emot priset i artistens ställe.
Yasins producent Amr Badr tog emot priset i artistens ställe.
Publisert:

LÄS VIDARE