Tomas Alfredson

Efter Tomas Alfredsons ilska: ”Jönssonligan” uppges ha sålts till C More

SF Studios: ”Behövt se på andra möjligheter”

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

Det är C More som ska ha köpt ”Se upp för Jönssonligan”, efter regissören Tomas Alfredsons besvikelse.

Det uppger SVT Kulturnyheterna.

”Givet det rådande läget har vi behövt se på andra möjligheter”, säger Fredrik Warstedt på SF Studios till Aftonbladet.

Tomas Alfredsons, 55, ”Se upp för Jönssonligan” skulle bli årets stora julfilm och få premiär på juldagen, men hade redan skjutits fram till 2021 på grund av det rådande läget. Men nu ska filmen istället få premiär på en streamingsajt, något som gjort Tomas Alfredson besviken.

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna är det C More som har köpt filmen.

Produktionsbolagen vill inte bekräfta

Filmen är en produktion av FLX, i samproduktion med flera andra bolag, bland annat SF Studios.

Varken FLX eller SF Studios vill bekräfta vem man har sålt filmen till.

Fredrik Warstedt, affärsområdeschef för Acquisition & Licensing på SF Studios, skriver i ett sms att man i nuläget utvärderar alternativen för filmen.

”Beslutet är ett resultat av pandemin och biografernas stängning. Vi är stolta över att ha samproducerat filmen och har sett fram emot en juldagspremiär på bio men givet det rådande läget har vi behövt se på andra möjligheter. Vi delar Tomas besvikelse med att inte kunna ha premiär på bio men vi jobbar för att filmen ska kunna nå en bred publik även i pandemitider.”

FLX: Bio kostar nog mer

Pontus Edgren, vd på FLX, skriver i ett sms till Aftonbladet att ”samproducenterna tog ett majoritetsbeslut” på frågan om varför man väljer att släppa filmen på en streamingtjänst.

”Bio var tanken och såsom vi alla har sett filmen framför oss, men det är en exceptionell tid och vi kommer att agera utifrån det och respektera samproducenternas beslut. Och bio kostar nog mer än åtminstone ett kortsiktigt streaming-abonnemang, så vi tror inte att detta blir ett tillgänglighetsproblem”.

Han förstår också Tomas Alfredsons besvikelse.

”Men nu är pandemin ett faktum, biograferna i princip stängda och vi håller med om att i en svår tid måste vi alla få en möjlighet att skratta. Därför känner vi att det nog är bra att svenskarna ändå får chans att se filmen nu till jul när det troligen inte finns så många andra nya filmer på repertoaren och efterfrågan på underhållning kommer att vara större än på mycket länge.”

Kritiserade i öppet brev

Det var i ett öppet brev på sin hemsida som Tomas Alfredson skrev sin kritik och besvikelse över att filmen, som har ”fått många miljoner i stöd från Svenska filminstitutet”, nu hamnar bakom en betalvägg på en streamingsajt, något Aftonbladet tidigare har skrivit om.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Tomas Alfredsson.
Tomas Alfredsson.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tomas Alfredson

SF Studios

C More

Film & tv