Stjärnkocken om cancern: Upptäcktes på min 22-årsdag

Alexander Sjögren berättar sin historia i ”Kockarnas kamp”

I ”Kockarnas kamp” öppnar Alexander Sjögren upp om sin cancerdiagnos.

Historien får stjärnkocken att brista ut i tårar.

– Det blev ganska känsligt, det blev en sådan press på mig med kameran, säger han till Aftonbladet Nöje.

Stjärnkocken Alexander Sjögren, 40, berättar i ”Kockarnas kamp” i TV4 om den omtumlande starten på kockkarriären.

– När jag var klar i skolan kände jag att jag verkligen ville satsa på kockyrket, men tyvärr fick det ett väldigt tufft avbrott, berättar han i programmet.

Stjärnkockarna sitter runt middagsbordet och lyssnar när Alexander Sjögren fortsätter berätta sin historia med glansiga ögon.

– Det hade väl gått några månader kanske och jag hade haft en liten bula på halsen.

Alexander Sjögren i ”Kockarnas kamp”.
Alexander Sjögren i ”Kockarnas kamp”.

”Det var min 22-årsdag”

En dag visade han bulan för en kollega som förstod direkt vad det handlade om och körde honom till akuten.

– De sa vad de trodde att det var, jag fattade väl ingenting av vad de sa. Jag hörde säkert vad de sa, men jag fattade inte. Det var min 22-årsdag faktiskt. Det gick så otroligt snabbt, säger han.

Bara någon vecka senare blev han inlagd.

– Då var det en sköterska som kom in till mig sent en kväll på mitt rum och det var första... första gången jag fick höra ordet ”cancer”. Att det var det det handlade om.

Fick diagnosen lymfkörtelcancer

Det visade sig att han hade drabbats av lymfkörtelcancer. Tårarna rinner nerför Alexander Sjögrens kinder.

– Jag hade det i halsen, runt levern, magen, utspritt över hela kroppen. Väldigt snabbt blev det klart att jag skulle få cellgifter. Det var inte så farligt från början.

Han berättar att kroppen började brytas ner allt mer av cellgifterna.

– Sen när den var klar då körde de strålning på halsen och det var faktiskt nästan den värsta perioden för då kände man sig verkligen som en sjukling liksom.

Alexander Sjögren i början av sin kockkarriär.
Alexander Sjögren i början av sin kockkarriär.

”Det var helt fantastiskt”

Men så kom vändningen.

– Ganska på dagen ett år efter det hade börjat, då när de tog proverna på mig så hittade de ingenting mer. Det var helt fantastiskt.

Senare berättar han att han ”kom stärkt ur situationen”.

– Att jag klarade av det, det gav mig ett helt annat mod att faktiskt våga testa nya saker och våga kämpa och inte ge upp.

Alexander Sjögren berättar för Aftonbladet att programmet blev mer känslosamt än han förväntat sig.

– Det blev ganska känsligt. Det var ju en så speciell situation. Jag har väl egentligen inget större problem att prata om det men här blev det en sådan press på mig när man har kamera och allt sådant på sig – och väldigt mycket fokus på mig. Då blev det ganska känsligt och tungt, säger han.

Är du förvånad över att du reagerade så starkt?

– Ja, men ändå lite. Det är ju 18 år sedan som jag var sjuk och jag har ju pratat om det jättemånga gånger, så att det är klart att det var lite förvånande. Men det var också väldigt skönt att göra det.

Alexander Sjögren.
Alexander Sjögren.

Vill inspirera andra

Efter behandlingen har det har cancern aldrig återvänt till Alexander Sjögren. Hans stora mål med medverkan i ”Kockarnas kamp” har varit att få dela sin upplevelse med svenska folket.

– Det jag hoppades på var ju att jag skulle ta mig så långt i programmet att jag skulle få göra min middag så att jag skulle få möjlighet att berätta min historia, säger han.

– Det var absolut en del av målet – dels för att jag själv vill berätta min historia för folk och dels för att man kanske kan hjälpa någon annan med motivationen att ta sig igenom en sjukdom eller något annat svårt, för var det någonting jag kunde stärkas av väldigt mycket när jag var sjuk så var det att få höra andras historier så att man visste att man inte var ensam om det.

”Kockarnas kamp” visas tisdag 27 oktober klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN