Sommarvärdar 2019

Anders Hansen om succén som inte ens mamma vågade tro på

Efter uppmärksammade sommarpratet – nu gör läkaren vetenskaps-tv

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hans sommarprat har blivit ett av sommarens mest uppmärksammade.

Överläkaren Anders Hansen hade inte förberett sig på succén – som inte ens hans mamma vågat tro på.

– Hon sa det att om du skämmer ut dig nu så skämmer du ut dig inför väldigt många, säger han och skrattar.

Efter succén i ”Sommar” i P1 kommer Anders Hansen, 45, i höst att synas i SVT i serien ”Din hjärna”, där han tar hjälp av världens främsta hjärnforskare och experter för att förklara hur stress och fysisk aktivitet påverkar oss människor och varför vi fungerar som vi gör.

Hansen, som är överläkare i psykiatri och författare till den populärvetenskapliga boken ”Hjärnstark”, har under sommaren gjort succé som sommarpratare och när Nöjesbladet träffar honom under SVT:s höstpresentation har han ännu inte hunnit smälta uppmärksamheten.

– Jag har fortfarande tio personer om dagen som kommer fram och säger att det har förändrat deras liv. Det känns surrealistiskt. Och det är inte jag som har förändrat deras liv, för det är de själva som har gjort, men jag kanske har puttat dem lite åt rätt håll när jag har presenterat den här kunskapen, säger han.

”Ingen mer förvånad än jag”

Anders Hansen valde att ägna sitt avsnitt av ”Sommar” åt att prata om vikten av motion och sömn, som mirakelmediciner som hjälper mot ångest, stress och en rad sjukdomar, trots att hans mamma tyckte att han skulle vara mer personlig.

– Min mamma sa: ”du måste berätta om personliga saker” och jag tänkte först att jag skulle det. Men sen kände jag att nej, jag ska berätta om det jag kan. Om det jag jobbarmed, för det tycker många är intressant. Det kanske inte är nån som är intresserad, men jag kör det här på mitt sätt. Det får bära eller brista. Därför är det så kul att det gick bra. Men jag måste säga att ingen är mer förvånad än jag över det.

Mamma då, blev hon förvånad?

– Haha ja, hon sa det att om du skämmer ut dig nu så skämmer du ut dig inför väldigt många, det sa hon om den här tv-serien också, så man har alltid press hemifrån, säger han och skrattar.

”Din hjärna” har premiär på SVT1 måndag 23 september.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Markoolio i tårar – när han berättar om tuffa avslöjandet i radio

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Anders Hansen

Sommar i P1