Åsa-Nisse återuppstår – på den populära buskisteatern

”Ett välkänt och omdiskuterat fenomen”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Annika Andersson i rollen som Eulalia och Mikael Riesebeck spelar Åsa-Nisse.
Foto: BO HÅKANSSON
Annika Andersson i rollen som Eulalia och Mikael Riesebeck spelar Åsa-Nisse.

Åsa-Nisse återuppstår – igen!

”Alla tiders Åsa-Nisse” heter sommarens fars på Vallarna i Falkenberg.

– Eulalia var väl lite av en ragata. En le och ful kärring med lite spetsiga sidor, väldigt kul att spela, säger Annika Andersson, som även har skrivit föreställningen.

Åsa-Nisse, Klabbarpar'n, deras fruar, handlare Sjökvist och de andra i småländska byn Knohult har funnits i böcker och serietidningar sedan mitten av 1940-talet. Men det är framför allt de tjugo filmerna åren 1949-1969 som gjort det till ett välkänt och omdiskuterat fenomen. Lika avskydd hos filmrecensenter som de flesta filmerna, utom de allra sista, blev populära hos biopubliken.

”Fanns inte mycket annat att titta på”

År 2011 kom en ny version, med Kjell Bergqvist i titelrollen, som inte heller fick särskilt positivt mottagande.

– Jag skymtar förbi på ett hörn, som skolfröken. Väldigt många kända namn var med i filmen. Jag tycker inte alls den är så bedrövlig som alla påstår, säger Annika Andersson.

Hon såg som liten de gamla Åsa-Nisse-filmerna när de ständigt gick i repris i SVT.

– Det fanns inte så mycket annat att titta på som var roligt. Fast det är mer rollfigurerna än själva historierna, att Klabbarpar'n ofta är rolig och Åsa-Nisse lite mer elak.

Foto: BO HÅKANSSON
I sommar gör Åsa-Nisse comeback på Vallarna i Falkenberg.

Tabbar sig med tidsmaskinen

Nu när han återuppstår på Vallarnas scen i sommar, premiär 28 juni, har hon och Pär Nymark, som även regisserar, skrivit manus.

– Jag har aldrig någonsin gått och funderat på att skriva, men så kom vi på en rolig idé runt Åsa-Nisse. Han har gjort en tidsmaskin och ska resa 70 dagar till starten för älgjakten, men ett misstag gör att han åker 70 år framåt i tiden, till vår tid. Det blir han och Eulalia som åker, de andra blir kvar i 1950-talet.

Med i föreställningen är Stefan Gerhardsson som handlaren Sjöqvist, Kent Vickell som Klabbarpar'n, Jojje Jönsson som brevbärare Dag-Otto (känd från många andra buskisföreställningar på Vallarna, han går in i Knohultsvärlden också) och Siw Carlsson, Jessica Heribertsson och Klas Wiljergård.

”Problemet är att hinna gå ned i vikt”

Mikael Riesebeck spelar Åsa-Nisse och Annika Andersson tacklar rollen som Eulalia. Kvinnorna i Åsa-Nisse-historierna brukar på gammaldags vis beskrivas som huskors.

– De som har spelat Eulalia i filmerna – Helga Brofeldt (1881-1968) och Brita Öberg (1900-1969) – har gjort dem som riktigt lea kärringar. Så man behöver inte piffa upp sig, direkt. Problemet är bara att hinna gå ned lite i vikt, för Eulalia är ett magert skrälle.

– Men hon är en jädra stark kärring i det här sammanhanget, så det blir roligt att låta henne resa in i framtiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE