Peter Wolodarski

Mediechefernas ilska mot TV4 och Alexander Bard

”Obegripligt att ha honom i ’Talang’”

Av: 

Oskar Forsberg

Rasmus Karlsson

NÖJE

Alexander Bard, aktuell på TV4, får hård kritik efter att ha kallat DN:s chefredaktör Peter Wolodarski för ”det lilla kräket”.

Bakgrunden är en krönika där DN-chefen undrar hur tv-kanalen kan ha Bard på sin lönelista då han, enligt Wolodarski, umgås med högerextremister.

– Jag är ingen högerextremist, jag är marxist. Jag debatterar med alla, säger Alexander Bard.

Alexander Bard, 58, är jurymedlem i TV4:s populära familjeprogram ”Talang”. Men hans medverkan i programmet ifrågasätts av flera tunga medieprofiler efter ett inlägg på sociala medier.

I inlägget, som är en reaktion på en krönika av Dagens Nyheters Peter Wolodarski, kallar Bard DN:s chefredaktör för ”det öppna samhällets allra största fiende”.

”Det lilla kräket”

Bard skriver också att han tycker det är ”dags att dra det där lilla kräket Peter Wolodarski på DN inför rätta snart”.

Det som föranlett ilskan är att DN:s chefredaktör i sin text ifrågasätter hur TV4 kan arbeta tillsammans med Alexander Bard och låta honom medverka i det populära familjeprogrammet.

Alexander Bard gick till vild attack mot DN:s chefsredaktör Peter Wolodarski för ”det lilla kräket”.

”Väldigt allvarliga saker”

För Nöjesbladet utvecklar Peter Wolodarski sitt resonemang:

– Han umgås med personer som har varit nazister, och många av personerna är fortfarande aktiva i vit makt-miljön. Jag ser det som min journalistiska uppgift att påtala det. För några år sedan hade det inte varit möjligt att förekomma i sådana sammanhang samtidigt som man frontar ett familjeprogram. Det är väldigt allvarliga saker. Det är personer med våldskapital som han har kramats med på Twitter.

– Det är en del av den generella brutala framfarten i offentligheten. Han går fram bärsärk och nu drabbar det mig och i morgon handlar det om någon annan. Huvudfrågan är inte att han blir arg på mig utan att han förekommer i högerextrema sammanhang, säger Wolodarski.

Peter Wolodarski säger att han har fått mycket stöd efter publiceringen av krönikan.

– Min krönika är en av de mest lästa hittills. Jag har fått personligt fina brev och väldigt många som uttryckt tacksamhet över att jag tog upp det här ämnet om brutaliseringen av offentligheten. Det hade aldrig accepterats för några år sedan, säger han.

Alexander Bard: ”Han är livsfarlig”

När Nöjesbladet pratar med Alexander Bard är han arg och upprörd över Wolodarskis uttalanden.

– Han pratar om vem som umgås med vem. Jag är ingen högerextremist, jag är marxist. Jag debatterar med alla. Med nationalister och kommunister. Jag är totala motsatsen till honom. Jag är för det fria ordet och yttrandefriheten, säger han.

– Peter Wolodarski är en livsfarlig person. Han driver personliga vendettor mot folk som inte håller med honom. Det är väldigt anmärkningsvärt från sin chefredaktörsstol. Vilket kräk han är. Han är livsfarlig som kräver att folk ska avgå för att de tycker olika. Jag tycker att Bonnier ska ta sig en funderare om vem de som har som chefredaktör, säger Alexander Bard.

TV4: ”Vi avstår från att kommentera”

TV4 vill inte kommentera om det är lämpligt att Alexander Bard frontar familjeprogrammet eller hur dialogen med honom ser ut.

”Det här är en diskussion mellan två debattörer och vi avstår från att kommentera det”, hälsar Lotta Edvardsson, exekutiv producent på TV4.

Bards raseriutbrott och språkbruk uppmärksammades snabbt av såväl Wolodarski som andra medieprofiler.

DN-chefen publicerade en skärmdump av Bards utbrott på Twitter och har fått flera kommentarer.

”Otroligt”, skriver journalisten Emanuel Karlsten.

Kritiserades under #metoo

Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist uppmärksammade också Bards inlägg och backar upp sin kollega Peter Wolodarski:

”Helt obegripligt att TV4 väljer att fronta Alexander Bard i ett familjeprogram”, skriver hon på Twitter.

Det är inte första gången det stormar kring Bard, och inte heller första gången TV4 kritiseras för samarbetet med honom. 2018 väcktes stor ilska efter Bards uttalanden kring #metoo, och en namninsamling för att han skulle petas gjordes. TV4 tog då avstånd från hans kommentarer men fortsatte samarbetet.

ANNONS

Mumindagen står runt hörnet - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Peter Wolodarski

LÄS VIDARE

Kritikstorm mot Alexander Bard efter attacken mot Black Lives Matter

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Wolodarski

Alexander Bard

Pia Rehnquist

TV4