Anders Kraft

TV4 fälls av Granskningsnämnden

Anders Kraft uttalande efter ”Kalla Fakta” fäller TV4

Av: 

Andreas Ekström

NÖJE

TV4 fälls av Granskningsnämnden efter Anders Krafts uttalande, ” Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella”, sa han i januari tidigare i år.

Uttalandet väckte starka reaktioner.

– Min avsikt var aldrig att kränka någon, skriver nyhetsankaret i ett sms till Nöjesbladet.

I nyhetssändningen efter ett avsnitt av ”Kalla Fakta” om rasprofilering i januari i år sa nyhetsankaret, Anders Kraft, 50, att han själv ”rasprofilerar”.

”Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” (Mercedes reds anm.) tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det,” sa han i sändningen.

Uttalandet kritiserades hårt. Bland annat skrev Aftonbladets kolumnist Malin Wollin en text om att hans ärlighet inte alls var uppfriskande utan att han i stället flyttar fram gränserna hur man kan uttrycka sig.

Ber om ursäkt

I sitt beslut skriver Granskningsnämnden att man har förståelse för att syftet med uttalandet var att exemplifiera den typ av fördom som kan ligga bakom etnisk profilering. Men att man anser att Anders Krafts uttalande var uppenbart kränkande.

– Min avsikt var aldrig att kränka någon, vilket Granskningsnämnden skriver. Det fanns ändå en risk för det och jag är ledsen för det. Min intention var tvärtom, jag ville belysa en viktig fråga, skriver Kraft till Nöjesbladet.

Det var inte vår intention

TV4-nyheternas chef, Fredrick Malmberg, skriver i en kommentar att man ”inte recenserar Granskningsnämndens beslut”.

– Om någon har uppfattat den här påannonsen som kränkande är det tråkigt. Men Granskningsnämnden har rätt i att det inte var syftet. Den åtgärd som vid vidtar är att vara tydliga med att det här inte var intentionen utan vi ville belysa frågan om rasprofilering, skriver Malmberg i ett sms till Nöjesbladet.

Kommer ni se över policyn om nolltolerans mot rasism?

– Nej, vi har redan fungerande riktlinjer. Vi påannonserar inslag varje morgon och kväll. Det här handlar om ett enstaka tillfälle och syftet med den här påannonsen var att raka motsatsen till att kränka någon.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Kraft: ”Jag är kär i henne”

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Kraft

Granskningsnämnden

TV4