Paolo Roberto gripen för sexköp

GW om Paolo Roberto: Kan dömas till 4 års fängelse

Uppgifter: Har redan fått 25 000 kronor i böter

Av: 

Sophie Stigfur

Adam Westin

NÖJE

Efter sina egna uttalanden om sexköpet kan Paolo Roberto få ett betydligt hårdare straff än böter.

Hans fall ska nu specialgranskas av åklagare.

I TV4:s Nyhetsmorgon säger Leif GW Persson att han kan dömas till fängelse i upp till fyra år.

– Han kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

Det var under torsdagskvällen som entreprenören och programledaren Paolo Roberto greps för sexköp i en lägenhetsbordell Östermalm. Under insatsen, som polisen kallar ”Insats torsk”, greps ytterligare tio män.

Paolo Roberto gick dagen efter ut i en intervju i TV4 med Jenny Strömstedt där han beskrev sin handling som smutsig. När Strömstedt bad honom utveckla, svarade Paolo följande:

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dit-tvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt.

Uppgifter: 25 000 i böter

Strömstedt frågade Paolo om han tänkt något på organiserad brottslighet och människohandel.

– Just därför. För att det är det absolut smutsigaste, absolut vidrigaste man kan göra egentligen, mot en annan människa, svarade Paolo Roberto.

Enligt Leif GW Persson kan Paolo Roberto dömas till fängelse i upp till fyra år. Arkivbild.

Enligt uppgifter till Expressen har Paolo Roberto redan fått sitt straff för sexköpet – ett strafföreläggande på 25 000 kronor.

Beloppet räknas ut genom att köp av sexuell tjänst enligt praxis leder till 50 dagsböter, skriver tidningen. Baserat på Paolo Robertos inkomst ska han betala 500 kronor per dagsbot, vilket blir 25 000 kronor. Aftonbladet har tidigare skrivit om projektet “snabbare lagföring”,

”Upptagen med att rulla sig i tjära och fjädrar”

Efter intervjun har flera menat att Paolo erkänt sig skyldig till oaktsam våldtäkt, då han själv uttryckt att kvinnan inte deltagit frivilligt.

Nu sällar sig Leif GW Persson, professor i kriminologi, till skaran.

– Det han säger kan faktiskt uppfattas som att han skulle gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt och där är maxstraffet fyra års fängelse. Om den kvinna som han idkat sex har tagits hit med hjälp av människohandlare så är den springande punkten juridiskt om man med säkerhet kan anta att han vetat om det, säger GW i TV4:s Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Men blir han upplyst om det, vilket han blivit, kommer han säkert säga att han inte visste det när det kommer till just henne. Men jag förstår att han är fullt upptagen med att rulla sig i tjära och fjädrar just nu.

”Då får han fängelse”

Leif GW Persson får frågan om Paolos uttalanden i intervjun skulle kunna hållas mot honom i en rättegång.

– Som åklagare skulle jag vara försiktig. Men kallas han till förhör och säger att han visste att hon var här med hjälp av människosmugglare, då sitter det klockrent på honom. Då får han fängelse.

Ska specialgranskas

Enligt Expressen ska åklagare på måndag specialgranska Robertos fall, då flera rättsexperter menar att han redan i intervjun erkände att han begått oaktsam våldtäkt.

Brottet oaktsam våldtäkt tillkom när samtyckeslagen infördes 2018. Ett exempel är om en person haft anledning att inse att det funnits risk för att någon inte deltar frivilligt i den sexuella aktiviteten och ändå genomför den.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Paolo Roberto talade ut i TV4 efter det misstänka sexköpet natten mellan torsdag och fredag i en intervju med Jenny Strömstedt.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Paolo Roberto gripen för sexköp

LÄS VIDARE

Paolo Robertos flickvän om tuffa tiden

ÄMNEN I ARTIKELN

Paolo Roberto gripen för sexköp

Leif GW Persson

Paolo Roberto

Prostitution

Samtyckeslagen

TV4

Östermalm