Jessica Almenäs pudlar efter rasistkritik

Klipper om poddavsnitt efter ilskan: ”Vi ber om ursäkt”

Lyssnare rasar mot Jessica Almenäs podcast ”Träningspodden” och anklagar tv-profilen för rasism.

Nu klipper hon och poddpartnern bort samtalet om en basketmatch i Stockholmsförorten Husby.

”Givetvis går vi inte omkring och känner ett glödande hat mot andra människor”, skriver de i ett Facebookinlägg.

Kritiken mot ”Träningspodden” startade efter ett avsnitt där Jessica Almenäs berättar för träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström om en basketmatch i Husby.

I podden berättade Almenäs bland annat att hon tyckte att det kändes otryggt att vistas i Stockholmsförorten.

– Lite stökigt område. Man kanske inte ska hänga där själv på kvällarna och så, sa hon.

Hon menade också att laget som spelade innan dem var uppkäftiga på planen och skrek ”hora” upprepade gånger. De tjafsade också med domaren.

– Matchen innan vår så är det tjejer, de kanske är 14 år skulle jag säga, och det var ett otroligt hårt klimat. De skrek åt varandra, skrek åt andra laget, någon kallade en annan för hora och den andra tjejen blev skitförbannad.

Lyssnare har därefter reagerat på samtalet och tolkar det som att Almenäs tycker att det är läskigt att befinna sig i invandrartäta områden. De upplever det som att poddprofilerna tycker att flickor i Husby är ouppfostrade jämfört med flickor från Kungsholmen.

”Jag skäms. För er, er inkompetens och bristande förmåga att diskutera detta ämne”, skriver en lyssnare i sociala medier.

Kritiken: Pinsamt

Flera lyssnare har hört av sig till Aftonbladet med liknande kritik.

Lyssnare anklagar också profilerna att ha raderat kritiska kommentarer om avsnittet i sociala medier.

”Pinsamt och jävligt fegt”, skriver en följare på Instagram.

Nu har den starka kritiken fått Jessica Almenäs och Lovisa Sandström att pudla och klippa bort diskussionen ur podden.

På fredagsförmiddagen publicerade profilerna en ursäkt på ”Träningspoddens” Facebooksida och på sitt Instagramkonto.

”Vi inser att vår skämtsamma diskussion om matchen (med vad vi trodde var med en tydlig dos av självironi) landade lite fel och att den har missförståtts rejält av vissa. Vi ber därför om ursäkt till alla som känt sig kränkta eller arga av dessa minuter i Träningspodden. Det var verkligen inte vår avsikt. GIVETVIS är vi inte rasister och GIVETVIS går vi inte omkring och känner ett glödande hat mot andra människor eller andra stadsdelar (som en del har velat påstå)”, skriver de.

”Humor är som bekant svårt”

De fortsätter:

”Tvärtom har vi hjärtan som klappar varmt för medmänsklighet, öppenhet och tolerans, vilket vi är övertygade om att de som i vanliga fall brukar lyssna på podden är mycket väl medvetna om”.

Hans Renman, vd på Lovisa Sandströms bolag Sandström Group, som ger ut ”Träningspodden”, säger till Aftonbladet att inslaget humoristiskt menat.

”Vi förstod att det finns personer som inte uppmärksammat den självironiska och lite humoristiska tonen i dessa minuter. Det har vi tagit till oss och har bett om ursäkt och dessutom klippt bort segmentet från avsnittet. Vi fick på kort tid ett antal kommentarer som var oerhört aggressiva, hatiska och hotfulla, varav flera innehöll konkreta hot. Det känns såklart tråkigt, särskilt som podden ända sedan starten för flera år sedan dragit en lans för inkludering, vänlighet , medmänsklighet och öppenhet”, skriver han i ett meddelande.

Aftonbladet har sökt Jessica Almenäs och Lovisa Sandström.

Publisert:

LÄS VIDARE