Disney klipper banden med Pewdiepie

Publicerad 2017-02-14

Disney kapar affärsbanden till den svenska Youtube-stjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, rapporterar Wall Street Journal.

Förra månaden lade han upp en video där två män håller i en skylt med budskapet ”Döda alla judar” – samtidigt som de skrattar och dansar. Det var att gå alldeles för långt, enligt företaget.

Det var i mitten av januari som det svenska Youtube-fenomenet Felix ”Pewdiepie” Kjellberg testade ett nätbaserad tjänst där man skulle kunna beställa vad som helst för fem dollar.

Han valde då att be två indiska män hålla upp en skylt där det stod ”Döda alla judar” – varpå de dansade och skrattade med den.

Tidningen Wall Street Journal har nu ställt mediebolaget Disney mot väggen. Disney köpte förra året Youtube-nätverket Maker Studios, där Pewdiepie ingår, för en halv miljard dollar. Nu agerar de – och klipper alla band med den 27-årige svensken.

Videorna ”olämpliga”

– Även om Felix har skapat ett följe genom att vara provokativ och fräck så gick han helt klart för långt i det här fallet och videorna som det resulterat i är olämpliga, säger en talesperson för Maker Studios till WSJ.

Tidningen har gått igenom svenskens publicerade klipp och hittat nio exempel på antisemitiska eller nazistiska inslag – bara sedan augusti förra året.

Efter att Disney köpte upp Maker Studios hade man storslagna planer för Pewdiepie. De lanserade ett helt eget nätverk åt honom, dit han skulle rekrytera andra Youtube-stjärnor och som skulle attrahera flera hundra miljoner följare.

Pewdiepie själv har över 53 miljoner Youtube-följare, fler än någon annan kanal.

Gjorde avbön direkt

Pewdiepie har ännu inte kommenterat Disneys besked.

När de indiska männen gjorde som de blev ombedda i videon tycktes göteborgaren själv inse det olämpliga i det hela. Med vidöppna ögon tog han sig för munnen och bad om ursäkt till tittarna:

– Jag är ledsen, jag känner mig delvis ansvarig för detta, men jag trodde inte att de faktiskt skulle… Jag känner mig inte så stolt över detta, jag ska inte ljuga, sa han.

– Jag är inte antisemit eller vad det nu kallas. Det var en rolig grej, jag trodde inte att det skulle gå. Ni kan inte hålla mig an… Jag svär, jag älskar judar. Jag älskar dem.

De två männen i videon bad också om ursäkt offentligt och menade att de inte förstod budskapet på skylten.

Så mycket tjänar
Youtube-stjärnorna

ANNONS

Följ ämnen i artikeln