Summerburst om kvinnobristen: Måste ändras

Av:  Hanna Lindström/TT

Efter två år av tomma scener är festivalsommaren tillbaka. Bland de första att dra i gång är Summerburst med fokus på elektronisk musik, och nytt för i år, gaming. Den 3–4 juni intar festivalen Ullevi i Göteborg.

Vägen har varit snårig för Summerburst till att festivalen nu äntligen kan slå upp portarna. Tre gånger har den elektroniska musikfestivalen varit planerad under de senaste två åren, men ställts in på grund av coronapandemin. Nu blir Summerburst av på Ullevi i Göteborg.

– Vi har mer pyroteknik än vad en Kiss-konsert har på en Europa-turné, säger festivalgeneralen Anders Boström.

Summerburst blir en av de första stora svenska festivalerna som genomförs efter det att Covid-19 slutade klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Men vissa åtgärder finns kvar, exempelvis försöker festivalarrangörerna minska trängsel genom att ha större ytor på festivalområdet.

Gamers välkomnas

Nytt för i år är att festivalen har byggt “gaming-hörnor” runt om på området. Besökare ska kunna spela själva, med kompisar och med kändisar, till ljudet av konserter i bakgrunden. Dator- eller tv-spel och elektronisk musik är en given kombination, menar Anders Boström.

– Det är också för att besökarna ska kunna ta en paus mellan spelningarna.

Den franske dj:n David Guetta är ett av festivalens stora namn i år, tillsammans med Marshmello och Alan Walker. David Guetta har varit aktiv i mer än 15 år och gjort låtar tillsammans med Akon, Rihanna och Kid Cudi.

– Det är svårt att bli större än David Guetta, konstaterar Anders Boström.

Brist på kvinnliga artister

Den elektroniska scenen domineras av manliga artister och då särskilt EDM (elektronisk dansmusik). I år har Summerburst ett tiotal kvinnliga artister på programmet, bland annat den svenska dj-duon Rebecca och Fiona. På scen finns även artisten Becky Hill, som är en bubblare inom den elektroniska genren.

– Men det är på tok för underrepresenterat, det här är något som måste ändras, annars kommer den elektroniska scenen att gå ner sig, säger Anders Boström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln