Tareq Taylor: Som en skänk från ovan

Julvärdskapet i SVT gör första julen efter skilsmässan enklare för tv-kocken

Publicerad 2021-12-05

Tareq Taylor beskriver julvärdskapet ”som en skänk från ovan” efter skilsmässan.

Nu behöver han inte tänka på hur en möjlig julafton utan sin familj skulle behöva bli.

– På det här sättet är jag fortfarande med på julafton ändå, lite grann i alla fall, säger han.

Tareq Taylor, 52, är årets julvärd på SVT. Den prisbelönta kocken och tv-profilen fick frågan redan i somras och höll på att köra av vägen.

– Jag stannade nere i diket och sen bröt jag samman och sa att jag får ringa upp igen, säger han.

Men han svarade inte ja direkt när telefonsamtalet återupptogs:

– Jag sa jag vet inte, jag vet faktiskt inte, det tog en dag eller två innan jag fick det till att landa att jag hade fått frågan. Sen var det självklart att säga ja.

Julen har betytt fred i familjen

Tareq Taylor beskriver sig som en julälskare. Med sin familj brukar han dels fira på julafton, ”lilla julen”, med de närmaste. Sen har de traditionsenligt firat en mer brittisk jul tillsammans med hela släkten på juldagen, med kalkon och julpudding. På senare år har den dock skjutits till annandagen för att ge lite vila efter det första julfirandet.

Tareq Taylor är julvärd i SVT 2021.
Tareq Taylor är julvärd i SVT 2021.

– Julen har alltid varit viktig. Även om det har varit stökigt runt omkring och vad som än har hänt så har julen när vi samlats allihop varit en stund då det är fred. Då möts vi, äter, har det trevligt, det är lite julklappar, men framför allt är det att vi tillsammans kan dela nånting som är viktigt för oss.

Men i år skulle julen ändå ha blivit annorlunda även om han inte fått frågan om att vara julvärd. I mitten av september bekräftade Tareq Taylor för Aftonbladet att han och hustrun ansökt om skilsmässa efter 26 år som gifta. De har tillsammans en dotter på 17 år men hade inte hunnit bestämma något om julfirandet när Tareq fick frågan från SVT.

– Det här året... det är ingen hemlighet att jag har skilt mig, så jag visste att julen tillsammans skulle bli annorlunda i vilket fall som helst. Och då kändes det som att jag kanske kan... Den här tiden kanske kan fyllas med nånting som är rimligt och vettigt. Och jag och min dotter får fortfarande fira jul tillsammans och på det här sättet är jag fortfarande med på julafton ändå, lite grann i alla fall, säger han.

– För mig kändes det nästan lite som en skänk från ovan. En liten välsignelse.

Ful jultröja

Ändå vågade han inte dubbelkolla med någon inför att han tackade ja, inte ens med sin dotter.

– Nej, men vi har pratat om det här tidigare. Under åren som har gått så har det skämtats: ”Åh, Tareq, de kommer säkert fråga om du ska vara julvärd. Om du skulle bli det får du aldrig tacka nej” hahaha så det kändes som att jag hade den välsignelsen med mig.

”För mig ska julen vara kul. Det är därför jag har jultröjan på och inte kostymen.” Tareq Taylor är årets julvärd i SVT.
”För mig ska julen vara kul. Det är därför jag har jultröjan på och inte kostymen.” Tareq Taylor är årets julvärd i SVT.

Vad är viktigt för dig när det gäller att vara julvärd?

– Att det är på riktigt. Det ska vara någon som på allvar vill sitta där och vill skänka folk en känsla av värme, kärlek och glädje.

– För mig ska julen vara kul. Det är därför jag har jultröjan på och inte kostymen. För jag är ingen som tar på mig kostym på jul. Jag tycker att julen ska får vara lite kul så här. Kanske en boll som blinkar eller nåt.

Just julvärdens klädsel har väckt uppseende tidigare. är du förberedd på att det kan bli reaktioner om att man absolut inte får ha en ful jultröja på sig?

– Det är helt okej. Det är jättelugnt. Hade jag haft en strikt kostym hade nån sagt: ”Det där ser ut som en företagsträff, det är väl inte jul? Det ska vara en ful jultröja.” Och sen sitter ful jultröje-gänget i andra änden och skäller tillbaka. Jag hoppas att man förstår att julen för mig är en tid av värme och glädje, men också med glimten i ögat. Utan den blir det för seriöst med allting. Det ska vara kul.

LÄS VIDARE