Bortskämd eller rimlig kritik mot ”På spåret”?

Sylvia Balac om det kritiserade momentet ”Listan”

Är vi SVT-tittare bara ett gäng bortskämda gnällspikar, eller är kritiken mot momentet ”Listan” i ”På spåret” fullt rimlig?

SVT är hela svenska folkets 60-åriga släkting som vi både gillar och irriterar oss på. Vi har alla lite olika åsikter om hur nämnda släkting ska uppföra sig, men starkast reagerar vi vid förändringar.

Som i fallet med tävlings­momentet ”Listan” (fyra förslag av åtta är rätt) i ”På spåret” som ersatte ”Vem där?” (filmklipp som associerar till en person).

”Det är nästan att ni begått tjänstefel som tar fram något så ointressant, omodernt och bara genomgående tråkigt både för tävlande men speciellt för tittarna”, skriver en besviken tittare till SVT:s Tittarservice.

Liknande åsikter har framförts i allsköns sociala medier och av tv-tyckare.

Extra salt i de kränkta såren har strötts av Kristian Luuk som i de förinspelade programmen kallat ”Listan” både ”populär” och ”succé”.

Kanske är det helt enkelt så att vi är ­förändringsobenägna och nästa år ­kommer att hylla ”Listan” och helt ha glömt dess föregångare.

Fast jag är tveksam. Mitt digitala detektivarbete visar att reaktionen 2010, när ”Vem där?” ersatte ”Retur” (ett moment i vilket ett årtal efterfrågades) var betydligt mildare.

Det klagades över att ”Vem där?” var för lätt, men i övrigt var reaktionen tveksamt positiv.

Visserligen har tonläget på nätet, liksom Kristian Luuks röst i ”På spåret”, höjts betydligt sedan 2010 men jag tror att jag har de flesta ”På spåret”-afficionados i ryggen när jag lugnt och stilla säger LÄGG NER LISTAN DEN SUGER TA TILLBAKA VEM DÄR NÄSTA SÄSONG FÖR BÖVELEN SVT!!!!!

ANNONS