Nytt rekord för ”Musikhjälpen”

avAndreas Hansson

1 av 5

144 timmar.

Och över 49 miljoner kronor.

”Musikhjälpen” bjöd på nytt rekord.

De låstes in i måndags kväll.

Sedan dess har känslorna kaosat i glasburen på Stortorget i Örebro.

– Det har varit sjukt, man landar aldrig i en känsla utan har kastats mellan djup sorg och eufori var femte minut. Ingen som inte har gjort det här kan relatera, det går inte att beskriva hur man mår, säger Josefine ”Little Jinder” Jinder.

– Det finns inget kvar att känna, det är ganska tomt. Jag minns det som att det har varit fantastiskt, säger Pelle Almqvist.

Nytt rekord

När de släpptes ut sex dygn senare hade de samlat in 49 003 745 kronor genom 312 000 engagemang, båda siffrorna är storrekord och pengarna går till Radiohjälpen.

– Vi har redan fått in en rad ansökningar från våra samarbetspartners och i januari fattar styrelsen beslut om de första projekten. Redan om några veckor kommer alltså pengarna att vara på plats och se till att barn i krig får gå i skolan, säger Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen.

Då var hela programledartrion rödgråten.

– Det är ingen enskild händelse som har varit bäst, utan det som vi alla tillsammans har gjort. Vilken otrolig prestation under ett år som präglats av rasism och allmän idioti. Under den här veckan har vi visat ett alldeles underbart Sverige, sa Kodjo Akolor och brast i gråt.

Brast i tårar

Han gjorde sitt sjätte och sista år och brast i tårar inför uttåget ur buren.

– Jag vill säga tack till Josefin och Pelle för att ni var med under min sista gång här. Det har varit fantastiskt att lära känna er, sa han och brast ut i gråt och skratt på samma gång, sa han.

– Jag tänker inte säga hejdå till det här programmet utan fortsätta påminna att vi kommer fortsätta den här kampen, sa han sedan.

När Little Jinder skulle beskriva veckans höjdpunkter var det nattliga äventyr som glänste till extra.

– Jag och Miriam (Bryant) utmanade publiken att vi skulle skänka 2000 spänn om de byggde en mänsklig pyramid, och de gjorde det, klockan 04:30 på natten, sedan rasade den ihop. Och så mannen som 03.30 kom springandes med en flöjt efter en utmaning.

Bröt ihop över barnen

Men de starka känslorna kom i förrgår när korrespondenten Molly Nutley berättade hur hon träffat törstande barn i Burundi som hon beordrades att inte ge något vatten för att det inte skulle räcka till alla behövande.

– Jag visste inte ens att Burundi fanns, att det var ett land. De är ett folk som på något sätt är helt bortglömt. Det är på en nivå här som är så sjuk och det gör så ont för jag vet att de är så otroligt icke omtalade, sade Molly Nutley och brast i stark storgråt tillsammans med Little Jinder.

”Skrev prov under beskjutningen”

Det är stunder som dessa programledartrion bär med sig när veckan avslutats.

– Det har varit flera sådana tillfällen med fruktansvärda berättelser, som Lara från Syrien som under en beskjutning gjorde biologiprov under sin bänk. Det var väldigt starkt att höra, sa Pelle Almqvist i sändningen.

Och Radiohjälpens generalsekreterare var översvallande nöjd efteråt.

– Under ett år då de flesta insamlingar har gått sämre än förra året, är det fantastiskt att se att Musikhjälpen går åt andra hållet och åter igen slår alla rekord. Ett stort tack till alla som ställt upp för barns rätt att gå i skolan,säger Per Byman.

Under veckan har Filip och Fredrik slagit rekord med sin reklamfilmsauktion som genererade 3,4 miljoner kronor och Hofors invånare över 1,2 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM