Yasin Abdullahi Mahamoud

Yasin om succén med musiken – och vägen ur kriminaliteten

Dömdes för grovt vapenbrott: ”Det har varit en bergochdalbana”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Han är störst på Spotify – och också dömd för grovt vapenbrott.

I en intervju med SVT:s ”Edit” berättar rapparen Yasin, 22, om sin väg bort från kriminaliteten.

– Hela intervjun nu, så är det svart på vitt att jag har lämnat det, förstår du, säger han.

Han är succéartisten som toppat Spotifys svenska lista varje dag sedan 13 november. Men rapparen Yasin har också dömts till fängelse för grovt vapenbrott och satt i början av året häktad misstänkt för mord.

I en intervju med SVT:s ”Edit” berättar artisten, vars fullständiga namn är Yasin Abdullahi Mahamoud, 22, om sitt kriminella liv och det senaste årets framgångar. Sedan han i mars släpptes ur häktet och har han hunnit släppa två album.

– Det har varit en bergochdalbana, verkligen. Nu med facit i hand är det på väg mot det bättre i alla fall. Året slutar bättre än vad det började. Det är en resa. Hela min karriär har varit en resa, säger han till SVT:s ”Edit”.

Yasin i SVT:s ”Edit”.

Förknippats med kriminellt nätverk

Yasin, som tidigare också använt artistnamnen Yasin Byn och Yasin The Don tillhör Sveriges största rappare. På streamingtjänsten Spotify har flera av hans låtar streamats mellan 10 och 20 miljoner gånger och sedan duetten ”Ge upp igen” med Miriam Bryant släpptes har den legat i topp, med mellan 233 000 och 332 000 strömningar varje dag.

Men Yasin har också starkt förknippats med det Rinkeby-baserade kriminella nätverket Shottaz som av polis pekats ut som ett av Sveriges mest våldsamma.

I maj 2019 dömdes han till två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott och släpptes igen i november 2019. Bara några månader senare, på nyårsnatten, greps och häktades han misstänkt för mord. Efter nästan tre månader i häkte släpptes han fri och misstankarna mot honom har avskrivits i brist på bevis, enligt ”Edit”.

I intervjun med SVT:s ”Edit” tvekar han först på frågan om han lämnat sitt kriminella liv bakom sig.

– Kan vi ta nästa fråga, säger han innan han fortsätter:

– Varför jag inte svarar på den frågan är att den var för... Hela intervjun nu, så är det svart på vitt att jag har lämnat det, förstår du?

”Jag väljer att utveckla”

När senaste albumet ”More to life” släpptes i oktober fick Yasin kritik från vissa fans som tyckte att hans musik blivit för kommersiell.

– Mina lyssnare kanske inte har lika lätt för kommersiell musik, mina fans gillar att se mig som en underdog, säger han i intervjun med SVT:s ”Edit”.

Men samtidigt ifrågasätter han vilka fans det är som inte gillar att han utvecklas.

– Den gamla Yasin satt i fyra celler medan du var hemma och åt mat i din lägenhet på Östermalm. Vad är det du vill ha tillbaka med honom? Ska du sitta med mig i fängelse, om jag ger dig den musiken? Nej, det är bara jag som sitter där och går igenom de här sakerna, säger han.

– Om det är den gamla Yasin de vill ha så ursäkta mig, för jag väljer att utvecklas och nå nya nivåer.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk gangsterrap – en våldsam succé

ÄMNEN I ARTIKELN

Yasin Abdullahi Mahamoud

Musik

Rinkeby

Miriam Bryant

Spotify

Vapenbrott