Eva Röse: Tittare har vågat anmäla efter att ha sett ”Heder”

Ny säsong för tuffa advokaterna i Viaplay-serien

Uppdaterad 2022-05-24 | Publicerad 2021-04-26

Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Alexandra Rapaport. 
Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Alexandra Rapaport.

Fyra kaxiga och feministiska advokater som hjälper utsatta kvinnor.

Nu är tv-serien om dem, ”Heder”, tillbaka med en andra säsong. Start på Viaplay söndag 25 april. Och även i denna säsong tvekar inte de fyra att ibland ta lagen i egna händer.

– Det är både underbart och mänskligt. Det finns väl inga människor som helt kan hålla sig till de moraliska övertygelser de har, säger Eva Röse.

Det var hösten 2019 som ”Heder” dök upp i tv-rutan, i Viaplay och TV 3. Nour (Alexandra Rapaport), Elin (Julia Dufvenius), Janni (Anja Lundqvist) och Karin (Eva Röse) var fyra vänner från juristlinjen i Uppsala som nu driver advokatbyrån Heder där de tar sig an utsatta kvinnors fall. Samtidigt bär de på mörka hemligheter. Både privat och tillsammans. Under andra säsongen finns det hela tiden en rädsla för att något som hände i förra säsongen ska avslöjas. Något som bara Nours instabila dotter Sandra (Ella Schartner) känner till.

Vi träffas – Alexandra, Julia och Anja – på ett hotell mitt i Stockholm för att prata om den nya säsongen. Eva är av privata skäl hemma, vi pratas vid på telefon.

Alla fyra är exekutiva producenter och i allra högsta grad medskapare till vad som händer denna säsong. Ursprungligen var det Sofia Helin som hade idéen om en advokatbyrå, en idé hon utvecklade ihop med Alexandra, Julia och Anja – för att sedan hoppa av, då hon fick huvudrollen i norska dramaserien ”Atlantic crossing” (nyligen visad i SVT, finns på SVT Play).

Pitchade en annan historia

Nu berättar Julia att det fanns flera andra idéer också:

– Vi fyra jobbade ett par månader med en historia om 1970-talet. När vi pitchade den, förstod vi att det fanns andra som höll på med det och låg före oss. Och vi förstod att det nog inte fanns plats för så många epokserier i tv. Fast vi hade en helt annorlunda historia, det hade med patriarkala strukturer att göra.

Blev den andra serien av?

– Ja, det var ”Systrar”, säger Julia.

(”Systrar 1968” med Mikaela Knapp, Maja Rung och Anna Åström gick i SVT i slutet av 2018)

Julia Dufvenius, Eva Röse, Anja Lundqvist och Alexandra Rapaport i samband med inspelningen av andra säsongen av tv-serien ”Heder”.
Julia Dufvenius, Eva Röse, Anja Lundqvist och Alexandra Rapaport i samband med inspelningen av andra säsongen av tv-serien ”Heder”.

”Kul att dra ned brallorna på Nour”

För att fräscha upp minnet inför andra säsongen av ”Heder”, får de fyra skådespelarna nu själva göra en kort analys av sina rollfigurer.

– Nour har sitt engagemang och höga svansföring. Hon jobbar på lite tondövt, på ett bulldozersätt. Privat har hon svårt med intimitet och nära relationer, hon har stängt av den biten. En rolig person att spela, det är kul att dra ned brallorna på Nour (skratt), säger Alexandra.

I andra säsongen får vi även träffa hennes mor (Susan Taslimi), som hon har ett ytterst komplicerat förhållande till.

– Janni är handlingskraftig. Är gängets doer som tar sig an de lite farligare uppdragen. Men hon handlar ofta först och tänker sedan. Är gift med en polis (Kardo Razzazi) så hon har kontakter även in i den världen. När hon jobbar med domestic violence, finns det ju i bakhuvudet att hon själv hade en pappa som bankade skiten ur hennes mor, säger Anja.

Och så är hon nybliven mamma?

– Jag var tveksam till om Janni skulle få barn, men majoriteten vann i writer's room. Det är svårt att spela in scener med så små barn, men den här bebisen var snäll och enkel.

”Inte jag som castat min man”

Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Alexandra Rapaport. 
Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Alexandra Rapaport.

– Elin har ett komplicerat inre. Ganska mycket ångest, hon har varit en festprisse som drack så det gick överstyr, hon behövde bli nykter för att klara sitt liv. Och nu har hennes man (Christopher Wollter) och barn lämnat henne, säger Julia.

Din riktiga man spelar honom, fungerar det bra?

– Det är roligt. Vi jobbar bra ihop. Vi har ju samarbetet med betydligt svårare saker, som två barn och karriärer. Vi har mycket gratis, vi är ju inte rädda för att ta i varandra. Men det är inte jag som har castat min man, det hade känts för geggigt.

Eva Röse har varit lika inblandad i säsong två som de andra, men så var det inte inför första säsongen.

– När jag kom in höll de på med slutversionerna av manus. Så att göra rollen då var lite grann som ett vanligt skådespelarjobb, med Sofias goda minne, hon är en god vän till mig, säger hon.

– Karin som jag spelar kommer från ett annat håll och annan uppfostran och har lite mer makt då hon ju är involverad i familjeföretaget. Det blir spännande när ett gäng ska samarbeta och en har en lite större plattform än de andra.

Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Eva Röse och Anja Lundqvist.
Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Eva Röse och Anja Lundqvist.

”Heder gör skillnad”

Och Karin har ett komplicerat förhållande till sin mor (Siw Erixon), själv advokat och den som äger advokatbyrån Heder?

– Alla vi fyra i huvudrollerna har linjer med våra mödrar som vi inte tänkte på förrän vi satte upp dem bredvid varandra. Karin vill ju inte ta över familjeföretaget, så varje gång de ses är det på gränsen mellan knivhugg och en varm famn.

Att tv-seriens advokatbyrå jobbar med utsatta kvinnor har de fyra stjärnorna i serien märkt av.

– ”Heder” gör skillnad. Vi har tittare som hör av sig och berättar att de vågat anmäla efter att ha sett serien, som hämtar kraft i känslan av att bli sedda. Det känns mäktigt. Och det är skrämmande hur rätt i tiden vi ligger med den här premiären när vi ser på vilka strömningar det finns i samhället och hur hela rättsväsendet ifrågasätts, säger Eva.

Alexandra Rapaport.
Alexandra Rapaport.

Hitta serievåldtäktsman

En genomgående intrig i andra säsongen är försöken att hitta och sedan få en serievåldtäktsman dömd. En annan är att tv-seriens advokater kanske inte själva alltid befinner sig på rätt sida av lagen.

Hur ser ni på att tv-seriens advokater ibland tar lagen i egna händer för att skipa vad de tycker är rättvisa?

– Det är ju en saga även om vi tar avstamp i verkligheten och de orättvisor som finns och att rättssystemet inte alltid räcker till. Jag gillar att de fyra hjältinnorna inte bara är fyra helgon, utan har något salt, surt och pepprigt i sig, säger Alexandra.

– Jag tycker det är jättespännande att de har en mörk hemlighet och att de har begått brott och ändå arbetar på de godas sida, säger Eva.

– Många serier är lite diskbänksrealism, här gör vi det lite glammigare, vi väljer att inte vara osminkade och ha grå koftor. Vi hottar upp Sverige lite grann, säger Anja.

Närmar sig 50

– Vi har fått reaktioner från advokater, men inte på det sättet, utan snarare att de tyckt saker varit intressanta, säger Julia, och fortsätter:

– ”Heder” kan vara olika saker för olika människor. För de flesta handlar det nog bara om att bli underhållna. Men det kan också vara tankeväckande på olika sätt apropå seriens ämnen. När ingen döms för en våldtäkt, är det som att den inte har skett, offret fråntas hela sin upplevelse. Och när kvinnor blir halvt ihjälslagna av sina män… de ska inte behöva gömma sig efter det.

– Sedan kan det också vara så att ”Heder” vänjer folk vid tv-serier med fyra kvinnor som närmar sig 50 i huvudrollerna…

Något produktionsbeslut om en tredje säsong är inte taget. Men det känns upplagt för det. Förberedelser pågår. Om samtliga fyra är taggade på en fortsättning? Skojar ni..?


Eva Röse i samband med inspelningen av andra säsongen av tv-serien ”Heder”.
Eva Röse i samband med inspelningen av andra säsongen av tv-serien ”Heder”.

Eva Röse om…

… sin roll i HBO-filmen ”Lockdown”:
– Min agent hörde av sig. De ville ha en selftape. Och Doug Liman är ju en cool regissör. Plötsligt drog ett team in och satte upp kameror och ljudutrustning i mitt sovrum. Men det är ju en lockdown-film. I pauserna satt jag och chittchattade med Anne Hathaway. Upplevelsen i sig var större än min insats.

… nya Maria Wern-deckarna i C More (i måndags) och TV 4 (tisdag 4 maj):
– Det är säsong åtta. Det bygger på Anna Janssons karaktärer, med hennes goda minne. Nu är jag exekutiv producent, medskapare till alla historier, det har gett mersmak. Nu är det ordning på torpet (skratt).

Alexandra Rapaport.
Alexandra Rapaport.

Alexandra Rapaport om…

… två andra kommande tv-serier:
– ”Morden i Sandhamn” och ”Gåsmamman”. Vi hann spela in två avsnitt av ”Morden…” i augusti-september i fjol. Nu fortsätter vi i maj. Men ”Gåsen” kommer visas först. I höst. Vi har gjort två korta säsonger, länkade till varandra. Sedan är det slut. Det är tanken i alla fall.

Anja Lundqvist.
Anja Lundqvist.

Anja Lundqvist om…

… att vara med och utveckla en tv-serie:
– Det här har jag strävat efter i tio år, att få vara med och bestämma vad jag ska berätta. Det är ju bara ibland man kan få en roll som i Jonas Gardell-serien ”De dagar som blommorna blommar”. Då känner man ”wow”, där behöver man inte göra ett skit, det är bara att gå in och köra.

Julia Dufvenius.
Julia Dufvenius.

Julia Dufvenius om…

… hennes och makens medverkan nyligen i TV 4:s ”Tillsammans med Strömstedts”:
– Nu har vi gett tips om hur man klarar en relation, snacka om att vi har satt oss på sjukt höga hästar (skratt). Det var nervöst att ställa upp. Men vi fick godkänna allt. Det är en balansgång mellan att bli smetig och kletig och att bjuda på sig själv. Och Niklas och Jenny är jättehärligt avspända.

LÄS VIDARE