Runar om nya boken: Carola har fått läsa men inte svarat

Därför väljer han att avslöja varför han skilde sig: ”Vår son är vuxen nu”

Han har valt att inte berätta tidigare.

Men i sin självbiografi som släpps på måndag kommer Runar Sögaard att ge sin version om varför han skilde sig från Carola Häggkvist.

– Det kan givetvis kännas jobbigt för berörda personer, men sanningen svider ibland. Så länge det är sanningen så är det okej, säger han.

På måndag släpps en av årets mest omtalade svenska självbiografier, Runar Sögaards ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem”.

– Hela mitt vuxna liv har andra skrivit om mig och jag kände att nu var det dags att jag tog tillbaka min egen historia och presentera personen Runar och inte bara figuren som media har skapat, säger han inför bokreleasen.

Runar Sögaards självbiografi ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem” släpps måndag 26 oktober 2020
Runar Sögaards självbiografi ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem” släpps måndag 26 oktober 2020

När du valde ut vad du skulle skriva, fanns det saker som du kände att du absolut inte kunde ta med i din bok?

– Nej, egentligen inte. Jag har varit brutalt ärlig mot mig själv. Och därför har jag också varit brutalt ärlig om det som har hänt omkring mig och varit ärlig mot de personer som har varit och haft en betydande plats i mitt liv.

Har de personerna fått läsa det du har skrivit om dem på förhand?

– Båda mina exfruar har fått tillsänt kapitlen om sig. Men de har inte svarat på det.

Är du orolig för hur... eller var det nervöst att skicka iväg det, eftersom det ju är din bild av er relation?

– Nej, orolig var jag inte. Det är problematiskt och lite sorgligt att vi lever i ett samhälle där alla talar om alternativa sanningar. Det är min sanning och det är din sanning. Men nånstans finns Sanningen. Det får man aldrig glömma. Och det har ju inte kommit några invändningar, av det enkla skäl att det inte finns något att invända mot. För det jag skriver är fakta. Det kan givetvis kännas jobbigt för berörda personer, men sanningen svider ibland. Så länge det är sanningen så är det okej.

Runar Sögaard släpper sin självbiografi.
Runar Sögaard släpper sin självbiografi.
Carola och Runar gifte sig 1990.
Carola och Runar gifte sig 1990.

Skriver om skilsmässan

Under sommaren och hösten har Runar Sögaard varit väldigt hemlighetsfull med vad han faktiskt skriver om i boken, men i podcasten ”Bathina – en podcast” i slutet av augusti berättade han att han i boken skriver om anledningen till varför han skilde sig från Carola Häggkvist.

Tidigare har du valt att inte berätta om det, trots att du ofta fått frågor. Varför känner du att du vill berätta det nu?

– Av ett par olika skäl. För det första så är vår son vuxen. Han har passerat 20. Jag har blivit tillfrågad om att ge ut en biografi många gånger tidigare men då har jag alltid sagt nej av den enkla anledningen att han fortfarande har varit pojke och tonåring, säger Runar Sögaard.

Runar Sögaard om sin självbiografi.
Runar Sögaard om sin självbiografi.

– Men nu känner jag att det har sin självklara plats i berättelsen för att läsaren ska förstå varför jag valde att göra som jag gjorde. Carola och jag blev ju nån slags galjonsfigurer för alla kristna i Skandinavien och vi hade båda två en väldigt hög svansföring och sa att vi gifter och det ska hålla för alltid. När det då inte gör det så måste man också vara ärlig och kunna berätta och ge en förklaring till varför det inte höll.

Aftonbladet har sökt Carola som hälsar att hon avböjer att kommentera.

”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem” släpps måndag 26 oktober.

Publisert:

LÄS VIDARE