Claudia Galli Concha

Manuel Concha: Folk har trott att man är kriminell

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Nya svenska dramathrillern ”Den enda vägen” utspelas när Peter Mangs sköt invandrare i Malmö för sju år sedan.
– Det är en påhittad historia om två bröder, deras resa och det kaos som Malmö-skjutningarna skapade, säger Manuel Concha, filmens regissör.

Filmen är, mer än de flesta filmer, ett familjeprojekt.
Manuel Concha, 36, är regissör, manusförfattare, fotograf och klippare. Hustrun Claudia Galli Concha, 38, annars mest känd som skådespelerska, har varit med och skrivit manus, producerat och designat kläder.
– Vi var nykära när Malmöskjutningarna pågick. Med sin bakgrund och sitt utseende (hans föräldrar är från Chile), var Manuel plötsligt ett target när den där galna människan gick omkring och sköt, säger Claudia.
– När vi var i USA på semester två år senare, vi gifte oss på Hawaii, tänkte vi tillbaka på den tiden och började skriva på filmen.

”Är jag svensk?”

Först trodde många i Malmö att det handlade om kriminella gäng. När skjutningarna intensifierades, började man jaga galningen som sköt folk med invandrarbakgrund.
– Jag tänkte ju tillbaka på 1990-talet när en annan man (”Lasermannen” John Ausonius) härjade och när det även då fanns ett invandrarfientligt parti i riksdagen. Någon skjuter på oss! Sedan dess har jag alltid haft dessa tankar: Är jag svensk? Chilenare? Och så hände det igen, säger Manuel, som är van vid att genom åren få blickar på sig för att han har ett utländskt utseende.
– Absolut har det funnits folk som trott att man är kriminell, trots att jag aldrig varit någon bråkstake, säger han.
Claudia säger:
– Jag har ju gått bredvid. Sett blickarna från allt från hyresvärdar till någon man pitchar en reklamfilm för.

”Kan tilltala många”

Först gjorde de kortfilmen ”Batter”, som vann publikpriset på Göteborgs filmfestival för några år sedan. ”Den enda vägen” är en utveckling av den historien. Två bröder (Daniel Cvetkovic, Mikael Cvetkovic) strax under 30-strecket drabbas av den skjutande galningen, något som förändrar deras liv för alltid.
– Vi byggde upp en fiktiv historia om två bröder och deras resa, om hur långt man är beredd att gå för någon man älskar, säger Manuel.
– Filmen binder samman alltihop i en klassisk dramaturgi som kan tilltala många, som både ger spänning och en tankeställare, säger Manuel.
Filmen har visats för branschfolk utomlands och verkar öppna dörrar för honom.
– Jag ett internationellt projekt på gång. Och det har snackats om en utländsk remake (nyinspelning) av filmen.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Claudia Galli Concha

”Lasermannen” John Ausonius

Göteborgs filmfestival

Zlatan Ibrahimovic

Malmö