Mejla

Kristoffer Bergström

Helen Alfredsson fick Mästarnas mästare att äntligen tända till

Därför är hon årets mest spännande deltagare

Vi glömmer att de fyra första avsnitten ens har existerat.

Mästarnas mästare 2017 inleds det ögonblick då Helen Alfredsson vinkar till sig Anders Svensson med fyra magiska ord.

– Andersson, kom över hit.

Helen Alfredsson är diskret som en schimpans med bjällror i händerna.

Jag anar att en sådan liknelse låter osmaklig, men läs inte in något annat än exakt vad det står. Det finns inget aplikt över en av våra största golfstjärnor, men hon rör sig lika obemärkt genom ett rum som en primat som håller i plingande klockor.

De fyra första avsnitten var så sövande att jag önskade att Janni Larsson skulle hoppa genom rutan och strypa mig så jag slapp se.

Något behövde hända. En 51-åring göteborgare hände.

När Helen stormar in i mästarhuset blåser allt damm undan. Hon beslagtar sviten utan annan motivering än att hon förtjänar den, hon häcklar dem som missförstår kaffeapparaten och döper om Anders Svensson till Sven Andersson.

Låter det grisigt? Det är motsatsen. Helen Alfredsson är i sitt stolta majestät den som enar gruppen och får alla att känna sig sedda.

Stämde sin lillasyster på 400 000 kronor

Efter att ha läst igenom ett tiotal artiklar om henne i svensk, brittisk och amerikansk press framträder en unik svensk idrottspersonlighet. Allt är anmärkningsvärt, från segern i British Open 1990 till bröllopet med hockeystjärnan Kenta Nilsson på Hard Rock Café.

Hon har jobbat ett halvår som fotomodell i Paris och levt på äpplen och kaffe. Hon kan svära på sju språk och har varit kapten för Europas lag i Solheim cup. Hon har stämt sin lillasyster på 400 000 kronor och vunnit. Hon har startat en golftävling till förmån för alzheimerforskning.

Under karriären vägrade hon konsekvent att ta den tidiga bussen till spelplatserna – ”vi kallade den god squad bus” – för att i stället anlända med ”partybussen” två timmar senare.

– Jag vet att jag själv är galen och många av mina kompisar är också galna, sa hon i en intervju häromsistens.

Kallas ”Alfie from Sweden”

För mig tog det tio minuter innan murarna rämnade och jag fick min favorit. Då visste jag fortfarande inte att hon skulle vara bäst i grenarna också och glida igenom avsnittet obesegrad.

Så visst ska vi diskutera fotbollsrävarna senare. Nog ska vi ta upp Cissi Ferms gärning för hörselskadade och Jonas Björkmans brysselsteg, men du får ursäkta att jag stannar kvar vid Alfie from Sweden ett tag till.

Hon är hela säsongens mest spännande deltagare.

Näst mest spännande? Kanske den där Andersson.

Här är allt du inte visste om profilerna i ”Mästarnas mästare”
Publisert:

LÄS VIDARE