Aftonbladet testade skandalomsusade Anna Odells senaste upplevelse

GÖTEBORG. Nu har jag upplevt Anna Odells senaste interaktiva utställning ”Undersökningen”.

Jag tog plats i gynekologstolen – men fegade ur och behöll byxorna på.

– Man får en starkare upplevelse om man vågar klä av sig och våga visa det allra heligaste, det är något sårbart i det, säger hon.

Både skandalomsusade och hyllade konstnären och filmregissören Anna Odell blev i september tillfrågad om att göra årets vinjettfilm för Göteborg Film Festival.
När hon väl gick igång på projektet, blev det mer än så. Alltihop växte till en interaktiv utställning.

– De som köper biljett får komma till en mottagning vi har byggt upp. Den ser ut som en vårdcentral, med reception och sjuksköterskor. Man får på en bildskärm se ett samtal med elva kända män. Vi pratar om sårbarhet och makt. Jag frågar mot slutet om de kan tänka sig att sätta sig i en gynekologstol, som en symbol för sårbarheten.

– De besökare som vill gå vidare i experimentet tar en nummerlapp, väntar på sin tur och får se resten av verket i eget rum, i en gynekologstol. Där får man i resten av filmen möta de av männen som valde att lägga sig i stolen. Och man väljer själv hur långt man vill gå, med eller utan kläder på underkroppen.

Aftonbladets reporter Jan-Olov Andersson i gynekologstol när han provar Anna Odells interaktiva utställning "Undersökningen" under Göteborg Film Festival.
Aftonbladets reporter Jan-Olov Andersson i gynekologstol när han provar Anna Odells interaktiva utställning "Undersökningen" under Göteborg Film Festival.

Männen som deltar är Robert Aschberg, Thomas Bodström, Mårten Castenfors, Micael Dahlén, Björn Eriksson, Göran Greider, Jan Guillou, Stefan Larsson, Mark Levengood, Anders Palmér och Börje Salming.

– När jag ringde upp dem, sa de flesta att de var nyfikna men också lite rädda. Men att nyfikenheten tog över, säger Anna Odell.

Hon avslöjade inte mer för dem i förväg, än att hon skulle be dem göra något som kvinnor ofta gör.

– Björn Eriksson sa: Ja, men som att städa, ungefär…
(Han är ordförande för Riksidrottsförbundet och före detta rikspolischef)

Det är en ganska homogen grupp män, både åldersmässigt och att de är lite av ”kulturmän” du har med..?

– Om man ska ha med män med makt och inflytande, så är de ofta lite äldre. Sedan hade jag gärna haft större spridning politiskt, nu blev det lite rödorienterat. Det är svårare att få folk från det blå hållet att ställa upp.

Anna Odell, konstnär och regissör, har gjort årets vinjettfilm för Göteborg Film Festival. Hon har även skapat den interaktiva utställningen ”Undersökningen”.
Anna Odell, konstnär och regissör, har gjort årets vinjettfilm för Göteborg Film Festival. Hon har även skapat den interaktiva utställningen ”Undersökningen”.

Man kan köpa biljett till ”Undersökningen” under hela filmfestivalen, som pågår till och med söndag 2 februari.

Så vad får man då uppleva?

Jag vill inte förstöra upplevelsen för mycket. Att Göran Greider får in klasskampen i alltihop förvånar väl ingen. Däremot kanske att flera som vi normalt ser som självsäkra makthavare, är påtagligt störda när Anna Odell pressar dem med olika frågor.

Jag körde upplevelsen in i mål och tog plats i gynekologstolen. Jag tycker man ligger ganska bekvämt. Fast när docenten, överläkaren och gynekologen Nina Bohm Starke förklarar att man måste skjuta fram rumpan ordentligt och sedan berättar om vilka instrument som används vid undersökningarna… då är man inte lika kaxig. Och då behöll jag ändå, som sagt var, kläderna på.

Jag håller absolut med Anna Odell när hon säger att det inte minst är en upplevelse som väcker tankar, som kan leda till diskussioner. Och det blev en vinjettfilm till festivalen också, som visas innan varje långfilm. Ett roligt möte mellan Anna Odell och Jan Guillou som redan vållat många skratt under festivalen.

– Det var ett lyckokast att han bjuder så mycket på sig själv, det är charmigt med sådana människor, säger Anna Odell.

Publisert:

LÄS VIDARE