Karantängräddfil för Australiens kändisar

Martin Yngve/TT

Publicerad 2020-07-25

Nicole Kidman fick en gräddfil förbi Australiens annars påtvingade hotellkarantän. Arkivbild.

De medborgare som vill komma tillbaka in i Australien måste sitta i två veckors karantän på övervakade hotell.

Men landets medier rapporterar att stjärnor som Nicole Kidman sluppit karantänen.

Australien har sedan nära fem månader stängt sina gränser. Bara medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd släpps igenom. När resenärerna väl har tagit sig förbi tullen väntar två veckors obligatorisk karantän på övervakade hotell, där de inte får lämna sina rum.

Men reglerna verkar inte gälla alla, vilket rört upp känslor i landet.

Först fick sångerskan och tv-stjärnan Danii Minogue tillåtelse att bo med sin son i ett hyrt hus i Queenslands Gold Coast. Delstatens högste medicinskt ansvarige försäkrade att Minogue hade testat negativt och att hon skulle undersökas av en icke namngiven tredje part.

Kritikerna var inte helt övertygade, bland annat skrev Labors parlamentsledamot Peter Khalil på Twitter att han inte kunde förstå att någon kunde särbehandlas i frågan "bara för att man är en slags mindre kändis".

Kidman på herrgård

I veckan kom sedan nyheten om att Nicole Kidman, hennes make Keith Urban och deras två döttrar i stället för på opersonliga hotellrum hade synts på ägorna i sin stora herrgård på landsbygden söder om Sydney, och på promenader i det fria.

Det trots att New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian tidigare sagt att undantag bara skulle ges för svårt sjuka.

Kidmans publicist försökte i en artikel i Daily Mail förklara att familjen Kidman/Urban visst satt i karantän, att de bevakades hårt och att alla regler följdes. Berejiklian sade då också att de som flugits in för att arbeta med Kidmans kommande tv-serie hade undantagits regeln om hotellvistelse.

Jane Seymour nöjd

Men alla kända ansikten har inte sluppit hotellvistelsen, rapporterar Sydney Morning Herald. Skådespelaren Anthony LaPaglia ("Brottskod: Försvunnen") satt två veckor i ett mindre glamoröst rum i Sydney vilket även gällde Jane Seymour, Bondbrud i "Leva och låta dö" och i många år huvudrollsinnehavare i tv-serien "Doktor Quinn".

Seymour säger att det inte finns något att klaga över, trots det ovanliga välkomnandet, och att hon sattes i ett rum "utan att få någon nyckel och sedan låste de dörren".

– Sedan ser man inte en människa på två veckor och får inte frisk luft. Tyvärr tittade jag rakt ut mot baksidan av ett hus från mitt fönster, men det gick bra det också, jag klagar inte, säger hon till tidningen.

Gränsen öppnas i januari?

Alla som sätts i hotellkarantän tvingas betala delar av uppehållet själv, en fast kostnad på 3 000 australiska dollar, motsvarande runt 20 000 kronor.

Karantänreglerna lär gälla länge än, och andra än medborgare eller de med permanent uppehållstillstånd får vänta på en Australienresa.

När landets finansminister Josh Freydenberg i onsdags presenterade dystra siffror över landets ekonomi under coronapandemin sade han att budgeten för det kommande räkenskapsåret hade beräknats för att Australien så smått kan öppna sina gränser mot omvärlden i januari nästa år.

Hittills har drygt 14 000 personer konstaterats coronasmittade i Australien, 140 människor har avlidit.

ANNONS