Norsk reporter stämmer Golden Globe-organisation

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Lorenzo Soria är ordförande i Hollywood Foreign Press Association. Nu stäms organisationen av en norsk reporter som nekats inträde. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Lorenzo Soria är ordförande i Hollywood Foreign Press Association. Nu stäms organisationen av en norsk reporter som nekats inträde. Arkivbild.

NÖJE

Den norska journalisten Kjersti Flaa stämmer den organisation som håller i film- och tv-galan Golden Globe Awards. Flaa kritiserar organisationens medlemsregler, som hon menar har kartelliknande drag.

Pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) är mest känd som arrangören bakom den prestigefyllda amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Awards. Organisationens omkring 90 medlemmar är internationella journalister från ett 50-tal länder, alla med bas i USA.

Nu stäms HFPA av den norska journalisten Kjersti Flaa, efter att hon två gånger nekats medlemskap i organisationen. Flaa rapporterar för flera av Norges större medier, och anklagar HFPA för att ha kartelliknande drag och medvetet stänga ute konkurrerande kollegor.

"Kvalificerade medlemsansökningar nekas i princip alltid, för att majoriteten av de 87 medlemmarna är ovilliga att dela med sig av de enorma ekonomiska fördelar de får som medlemmar", står det i stämningen, enligt nyhetsbyrån AFP.

I stämningen uppges bland annat att organisationens medlemmar erbjuds lyxiga resor till filmfestivaler världen över, där de uppvaktas och skäms bort av filmbolagen.

Alla journalister som ansöker om medlemskap i HFPA måste stöttas av två befintliga medlemmar. Dessa medlemmar har också vetorätt, och kan därmed avslå alla nya ansökningar.

HFPA förnekar anklagelserna och säger till AFP att det är en del av Flaas "pågående försök att utpressa HFPA".

"HFPA har vägrat att betala lösensumma, och har sagt till Ms Flaa att man inte får något medlemskap genom skrämseltaktik".

Publicerad:

LÄS VIDARE