Trebarnspappan Peter tog sitt liv

Ensamstående Jessica: ”En vidrig känsla”

Trebarnspappan Peter led i många år av kronisk smärta och depression.

Till slut blev det för mycket och han tog sitt liv.

– Peter har lämnat ett sjukt stort tomrum i mig, säger mamman Jessica i ”Sofias änglar”

För sju år sedan drabbades familjefar Peter av diskbråck. Operationen gick bra, och han blev okej fysiskt. Men smärtan försvann aldrig, trots flertalet operationer.

Den outhärdliga smärtan gjorde att Peter tvingades äta starka mediciner, som sedan fick honom att må så pass psykiskt dåligt att han sjönk ner i en djup depression.

Plötsligt får familjen det chockerande beskedet som får livet att rasa samman. Beskedet att Peter tagit sitt liv.

– Att få höra de orden ”din pappa är död” är typ det värsta ordet ett barn kan höra” säger dottern Emilia.

Symboliserar ångest

För att lindra sin oro och ångest badade Peter ofta på kvällarna. För Jessica har badrummet därför kommit att symbolisera en mörk plats där hennes man ofta legat och haft ångest.

– Jag var livrädd att han skulle somna i badkaret. Och jag vet att jag kom upp någon gång då han faktiskt höll på att somna. Efter det kan man liksom inte sova lugnt.

Renoveringen en räddning

Jessica menar att ”Sofias Änglar” hjälpte familjen mycket. Badrummet, som förknippades med Peters ångest, renoverades och blev ett helt nytt rum. Efter renoveringen har känslorna kring rummet försvunnit.

– De känslorna är helt borta. Alla de dåliga minnena som vi hade var som borta när vi kom in i det renoverade huset. De har ju verkligen gjort det helt annorlunda. Alla de dåliga minnena är borta, säger hon.

Hon säger också att en stor anledning till att de valde att vara med i programmet var för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

– Vi hoppas att kunna få andra att våga prata om det svåra i livet. Att vi måste våga prata om att vi inte alltid kan må bra. Ingen väljer att må dåligt eller att ta sitt liv.

”Sofias Änglar” sänds på onsdagar 21:00 på Kanal 5.

Publisert:

LÄS VIDARE