Kundilska mot C more och TV4 efter beslutet om ”Solsidan”

TV4: ”Vi måste agera för att skydda vårt innehåll”

Av: Andreas Ekström, Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

TV4:s beslut att skjuta upp kommande säsong av ”Solsidan” på C more har mötts av hård kritik.

Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4 och C more film, försvarar kanalens beslut – samtidigt som han förstår kritiken.

– Vi måste agera för att skydda vårt innehåll, säger han.

Användare av streamingtjänsten C more skulle fått tillgång till kommande säsongen av ”Solsidan” två veckor före tv-premiären i TV4.

Men för att minimera risken att serien läggs ut på illegala streamingtjänster har kanalen beslutat att skjuta upp premiärdatumet till söndag 20 oktober, samma dag som den har premiär i TV4 och TV4 Play.

Flera C more-kunder riktar nu hård kritik mot kanalen.

”Att ni har haft problem med illegala streamingalternativ är ju inte något nytt problem, men varför låter ni nu det problemet gå ut över era egna betalande kunder? Ni har marknadsfört i veckor nu att premiären av solsidan skulle vara den 6 oktober för dom som prenumererar på C more”, skriver en person på C mores facebooksida.

”Hur blir det med Solsidan 6 oktober på C more? Falsk marknadsföring? Pengar tillbaka!” skriver en annan.

Felix Herngren, Henrik Dorsin, Mia Skäringer, Malin Cederbladh och Johan Rheborg.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Felix Herngren, Henrik Dorsin, Mia Skäringer, Malin Cederbladh och Johan Rheborg.

TV4: ”Vi måste agera”

Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4 och C More Film, säger att det är tråkigt att man måste fatta ett sånt här beslut, men att det är nödvändigt för framtida program.

– Vi måste agera för att skydda vårt innehåll för att kunna fortsätta våra satsningar på svenskt drama och övrigt innehåll. Samtidigt är det viktigt att understryka att Solsidan kommer till C more, men två veckor senare än vi först hade meddelat.

De som har köpt ett abonnemang hos  er för ”Solsidan”, kan de få pengarna tillbaka eller dylikt?

– Vi hänvisar alla kunder som har frågor till vår kundtjänst. Vi tycker så klart att det är väldigt tråkigt att behöva fatta ett sådant här beslut om en så efterlängtad premiär, och vi beklagar det.

Att tv-serier som först går upp på en betald streamingtjänst sprider sig till illegala streamingtjänster är inte något nytt fenomen. TV4 visste om problematiken redan när man marknadsförde säsongsstarten av ”Solsidan” den 6 oktober.

– ”Fartblindas” säsong på C more tog slut i tisdags och vi kan efter att ha analyserat den konstatera att problemet med illegal streaming är stort. Nu måste vi agera för att skydda ”Solsidan” som är en stor och efterlängtad premiär, som vi också vet historiskt har streamats illegalt i stor utsträckning.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I andra avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” berättar mjölkbonden Alexander varför han kände sig hjärntvättad under inspelningen.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN