Stilexperten Magdalena Ribbing: rätt att klä barn som barn

”När jag var liten, då bestämde föräldrarna vad man skulle ha”

Av: Agnes Aronsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYR N
Magdalena Ribbing.

Lulu Carter ilsknade till över svenskars fula klädstil, och framförallt barns klädstil i podcasten ”Tankar med..”.

Nu ger Dagens Nyheters stilexpert Magdalena Ribbing sin syn på klädfrågan.

– När jag var liten, då bestämde föräldrarna vad man skulle ha på sig, säger hon.

”Äntligen hemma-profilen” Lulu Carter, 56, har ilsknat till mot svenskars klädstil i podcasten ”Tankar med”.

– Alltså jag blir så jävla irriterad på att svenska folket inte kan klä sina barn. De är inte särskilt bra på att klä sig själva heller många gånger men ungarna ser ju för jävliga ut, säger Lulu Carter i podden.

Dagens Nyheters stilexpert Magdalena Ribbing, 77, tycker inte att det finns en vedertagen etikettregel för hur man bör klä sina barn, men en sak är hon bestämd på:

– Förr var barn klädda som små vuxna, men det var länge sen. Sedan dess har man låtit barn få vara barn, och det är enligt min uppfattning det som är rätt, säger hon.

De bara gör som barnen vill

Samtidigt tycker hon att föräldrarna har mindre att säga till om gällande sina barns klädstil i dag, jämfört med förr i tiden. Hon menar att det finns en mening i att föräldrarna lägger sig i vad sina barn har på sig.

– Jag menar inte att barn inte ska få ha någon synpunkt, det fick man inte när jag var liten, då bestämde föräldrarna vad man skulle ha på sig. Men i dag verkar det som om föräldrarna inte har något överhuvudtaget att säga till om, de bara gör som barnen vill beträffande klädsel, och där är jag inte säker på att det är det bästa för barnen, enligt min personliga uppfattning, säger Magdalena Ribbing.

”Låt dem vara barn”

Hon ser en poäng och något praktiskt i att föräldrar och barn hjälps åt att välja kläder.

– Jag tror utan att ha någon vetenskaplig grund till det, så tror jag att man kan hjälpa sina barn ganska bra, om man låter dem vara just barn, även i sin klädsel, tills dess att det inte är barn längre, det vill säga när de är 14 eller 15 år, säger hon.

Hon vill inte ta någon ställning i Lulu Carters kritik mot svenskarnas kläder.

– Att tala om svenskarnas sätt att klä sig, jag kan inte ha några synpunkter på det, för det är en modefråga och det skiljer sig åt mellan decennierna. Jag kommer ihåg hur det var på 70-talet när man hade hippiekläder. I dag skulle man bli jätteskrämd om man såg en sådan klädsel på stan, säger Magdalena Ribbing.

Publicerad:

LÄS VIDARE