Mikael Persbrandt

Mikael Persbrandt om att spela i Filip & Fredriks nya film: ”En jävla ball resa”

Av: 

Jens Peterson

NÖJE

Nöjesbladet på inspelningen av ”Tårtgeneralen”

KÖPING. Mikael Persbrandt i blå kostym sprattlar i romerska ringar i en gymnastiksal. Han vill imponera på en basketpublik. Det gör han inte.

Nöjesbladet är med när Filip och Fredrik filmar ”Tårtgeneralen.

– Den här inspelningen har varit en jävla ball resa, säger Mikael Persbrandt. En av mina bästa filmupplevelser.

Mikael Persbrandt spelar huvudrollen. Hasse P, en trasig figur som ville ge Köping en stunds stolthet genom ett storverk.

Märks det att Filip och Fredrik är debutanter som spelfilmsregissörer?

– Ja absolut, men inte negativt, säger Mikael Persbrandt, 53. Det finns många proffs jag tycker är värdelösa. Jag var inte orolig för att jobba med dem. Vem annars skulle berätta deras historia, med ett mycket bra manus som jag kan hantera. Rollfiguren har en sorts rötter till en annan Hasse jag spelat, i "Mig äger ingen".

500 meter smörgåstårta

1984 utsåg tv-programmet ”Rekordmagazinet” Köping till Sveriges tråkigaste stad. Den nyinflyttade Hasse P, med trassligt förflutet och alkoholproblem, fick en idé som skulle lyfta stan och ge den ett roligare rykte. Världens längsta smörgåstårta! 500 meter. Hasse P kontaktade Guinness rekordbok och satte igång.

2009 skrev Filip Hammar och Fredrik Wikingsson en bok om händelserna. Nu blir den film.

I kvällens scen vill Hasse P få uppmärksamhet för rekordförsöket före en basketmatch mellan Köping och Duvbo. 1985 är troget återskapat i sporthallen där jag följer inspelningen.

– Han ska sälja 10 000 biljetter medan de andra bakar bottnar i flera månader, säger Fredrik Wikingsson, 43. Hasse P skaffar lokal, men kommer inte riktigt igång med jobbet. Han är i baskethallen med 600 personer för att få igång biljettförsäljningen till tårtrekordet.

Publiken är mest irriterad på den stackars Hasse P som försenar matchen. Hans egen vision är inspirerad av OS-invigningen i Los Angeles. Han sänks ner till musikstycket ”Spirituals proclamation” av Morton Gould. För svenskar känd som spänningsmusik för frågesport i tv.

Det är rörande med en alkis som försöker bli nykter och Micke kan gestalta hur svårt det är

Men musiken knastrar igång för sent och publiken blir fort otålig. Mikael Persbrandts rollfigur har en röd och en blå strumpa, en excentritet som blottas när han hänger värnlös i sin finkostym.

Han gör en akrobatisk snurr när han misslyckas med att ta sig ur ringarna. Någon känsla av OS-invigning blir det inte.

Mer en förödmjukelse i ett liv fyllt av besvikelser och missar.

– Det är rörande med en alkis som försöker bli nykter och Micke kan gestalta hur svårt det är, säger Filip Hammar, 42.

Helena Bergström spelar filmens Dyr-Gunilla.

– När någon man känner slutar dricka, som Hasse P, blir han ett hot mot min rollfigur som är gravt alkoholiserad, säger Helena Bergström, 53. Jag föll för namnet Dyr-Gunilla. Men både Micke och jag har intensivt arbetsschema, så det tog en del övertalning innan jag sa ja. Rollen fick också en linje som gagnar historien. Jag älskade ”Trevligt folk” och vad killarna vill berätta.

Robert Gustafsson hoppade av

– Filmen är en hyllning till människor som gör saker och till svenska småstäder, säger Fredrik Wikingsson. Men det finns också en baksida med mindre orter och Gunilla är en som drabbas av det.

Hennes roll i filmen är större än i boken.

– Det är mycket som rykt, mycket som lagts till, säger Filip Hammar. Min pappa har en stor roll i filmen och görs av en skådespelare, och det är en annan som spelar mig.

Fredrik Wikingsson säger att det tog ett tag att göra en 10-årig Filip Hammar till filmens berättare, men att mycket föll på plats då.

– När Filip berättar om Köping så överdriver och romantiserar han, men han blir alltid väldigt passionerad.

Länge var det sagt att Robert Gustafsson skulle spela huvudrollen i ”Tårtgeneralen”. Den 22 maj skickade han ut ett pressmeddelande där han hoppat av filmen med motiveringen att manuset var för dåligt. Samma eftermiddag kom ett nytt meddelande från Filip och Fredrik. Mikael Persbrandt skulle göra huvudrollen, mot bland andra Tomas von Brömssen och Helena Bergström.

Vad hände?

– Saker och ting sker inte samma dag, naturligtvis, säger Filip. Det hade pågått en tid. Jag är överlycklig, och alla andra också, att Micke spelar den här rollen. Jag kan inte se någon annan på jorden göra den.

– Man vill olika saker, säger Fredrik Wikingsson. Han ville göra en Robert Gustafsson-film, vad nu det är. Vi vill göra en Filip och Fredrik-film, och vad det blir får vi facit på när den är klar.

– Och så blir det en Micke-film, säger Mikael Persbrandt.

Vars Hasse P ser ut att bli en vinnare i en tragikomisk historia ur verkligheten.

”Tårtgeneralen” får premiär under vintern 2017/2018.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”Tårtgeneralen”-stjärnan om kärleken till sambon Filip Hammar

ÄMNEN I ARTIKELN

Mikael Persbrandt

Robert Gustafsson

Fredrik Wikingsson

Filip Hammar

Film

Filip & Fredrik