William Spetz om kärleken till ”Idol”-deltagaren

William Spetz höll sin läggning hemlig fram till gymnasiet.

Då blev han plötsligt blixtförälskad i en ”Idol”-deltagare, som han i sitt sommarprat i P1 beskriver som ”mannen i sitt liv”.

Men förälskelsen var knappast inbäddad i ett romantiskt skimmer.

– Det här kapitlet av mitt liv kallar jag ”halvåret jag ägnade åt att vara hopplöst förälskad i en ’Idol’-deltagare, som jag skämt ut mig för på Twitter och som aldrig gillade mig tillbaka” säger han i programmet.

William Spetz, 21, tillägnar sitt sommarprogram mormor Ulla, som gick bort 2015. Hösten 2016 gjorde han den egenskrivna scenshowen ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?”. I uppsättningen kom William även ut för första gången som homosexuell.

I sitt sommarprat minns han tillbaka till en nyårsafton, då hans 17-åriga jag inte vågade ge sina känslor gehör fullt ut.

– Precis innan tolvslaget så går alla mina kompisar från att vara människor till att bli kåta getter med lypsyl, säger han och fortsätter:

– Jag är 17 år och nervös för nyårskyssandet. Så hur gör jag när klockan slår 12? Jag kan inte hålla på såhär! Jag måste välja! Jag kan inte kyssa en tjej, eller alltså jag kan ju det, men i så fall får det bli någon av mina bästa kompisar. Men de vet ju, så då kommer de undra varför jag inte kysser en kille. Och jag kan inte kyssa en kille, för tänk om han skulle känna att jag..? Känner man på en kyss att den är seriös eller oseriös? Nej, jag kan inte riskera att ge en kille en seriös kyss.

”Hopplöst förälskad i en ’Idol’-deltagare”

Under samma period som hans mormor tynade bort i lungsjukdomen kol blev William Spetz kär för första gången.

– Det här kapitlet av mitt liv kallar jag ”halvåret jag ägnade åt att vara hopplöst förälskad i en ’Idol’-deltagare, som jag skämt ut mig för på Twitter och som aldrig gillade mig tillbaka”, säger han och förklarar:

– Jag gick andra året på gymnasiet och jag hade börjat komma underfund med att jag gillade killar, men jag hade knappt sagt det till någon. Bara mina närmaste vänner och det kändes tryggt, för att de hade också berättat hemligheter om sig själva. Som Linda, hon berättade att hon förut efter skolan brukade gå hem och smälta margarin i en kastrull och dricka som ett glas saft. Fast ett glas smör. Jag menar bara att plötsligt var faktumet att jag inte var hetero inte alls så speciellt i min vänskapskrets längre. För bredvid mig stod tjejen som drack margarin.

Deltog i ”Idol” 2013

Han visste om att han attraherades av killar, men aldrig varit förälskad – tills han slog på ”Idol” på TV4 2013:

– Men mina känslor var obesvarade och han visste inte ens om att jag fanns.

Plötsligt började idoldeltagaren följa William Spetz på Twitter.

– Det är här den här historien går från att vara lite charmig till en rad destruktiva händelser. Jag skrev till ”Idol”-deltagaren ur chatten och det blev inte bra. Som ett tics i mänsklig form frågar jag honom bara om han har sett en massa tv-serier i desperat panik i att få kontakt.

– Han var allt jag inte var. Han vågade prata öppet om den han var. Jag var inte alls där än. Jag drömde om att bli skådespelare, men samtidigt var jag jätteosäker. Även om jag skämde ut mig är jag glad för den perioden. För det var först efter det jag kunde känna mig självklar också.

Men namnet på ”Idol”-deltagaren tänker han inte säga. Däremot kan han tänka sig att spela en låt som han framförde under sin medverkan i ”Idol”, säger han, och presenterar därefter ”Skinny love” av Erik Rapp.

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds klockan 13.00 i P1 på Sveriges Radio.

Publisert:

LÄS VIDARE