Sonja Aldén: Jag fick inte veta att pappa hade cancer

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Sonja Aldén.

avAgnes Aronsson

NÖJE

När Sonja Aldéns pappa drabbades av cancer sa han det inte till henne.

Det var först när han nästan var frisk som han valde att dela med sig.

– Jag blev ju förbannad när han berättade, mycket på grund av rädsla, säger hon i Cancerpodden.

Sångerskan Sonja Aldéns, 39, pappa har jobbat inom läkemedelsbranschen i hela sitt liv och mycket av hans arbete har varit kopplat till just forskning om cancer. Men för ett par år sedan drabbades han själv av prostatacancer. Det berättar Sonja Aldén när hon gästar Anna Benson i Cancerpodden.

– Det var ingenting som han sa till oss. Vi visste ingenting, eller mamma visste men inte barnen. Jag visste ingenting. När han berättade så sa han ”ja, det här har jag gått igenom”, och då var han nästan frisk och hade gått igenom behandlingar och grejer, säger hon i podden.

Anledningen till beslutet att inte berätta var, enligt Sonja Aldén, att han inte ville oroa henne och hennes syskon, och att Sonja just då hade fullt upp med karriär och barn.

– Jag vill stötta, jag vill kunna finnas där. Men nej, då menade han på att man upptäckte det jättetidigt och det gick bra och han visste precis vad som måste göras, säger hon i podcasten.

”Blev förbannad”

Med tanke på sitt yrkesval visste han vilka tester som behövdes för att komma vidare på ett snabbt och effektivt sätt.

– Han fick bra hjälp, och det gick bra liksom. Han blev frisk.

– Jag blev ju förbannad när han berättade, mycket på grund av rädsla. Men också på grund av ”men gud tänk om det hade gått illa och blivit värre fort och så hade jag inte fått en chans att vara med på resan”, säger Sonja Aldén.

Hon berättar att hon blev chockad över beskedet och att hans beslut att hålla det hemligt känns typiskt den äldre generationen.

– Det kändes konstigt att inte få vara med på den resan. Jag fick vara med på slutet, säger Sonja Alden.

”Jag är tacksam”

Som så många andra har hon en egen oro för att själv drabbas av cancer och känner ett obehag inför undersökningar.

– Det tycker jag också är lite läskigt vilket är ganska dumt, men där tvingar jag mig själv att kolla brösten och sådär för det är något som jag väldigt ogärna gör, antagligen för att jag är rädd för att hitta någonting där. Jag vill inte känna någonting och känner jag inte så kan jag inte upptäcka det, säger hon i Cancerpodden.

Trots det väljer hon att göra tester då och då, och ser en trygghet i det.

– Det känns bra att göra det, men sen så finns det ju en liten klump i kroppen innan man får det där kuvertet som säger att det ser bra ut.

– Men samtidigt försöker jag tänka genom tacksamhet. Jag är tacksam att det ens finns möjlighet att göra dessa test, säger Sonja Aldén i podden.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Sonja Aldén som inte har något att tillägga utöver det som sägs i podden.

Avsnittet kommer att läggas ut i sin helhet på cancerpodden.se under torsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer

Podcast