”Yrrol”-fansen känner igen sig”

Peter Dalle mixar nya komiker med veteraner

1 av 2

avJens Peterson

NÖJE

Lorry blev Yrrol blev Lyrro.
Peter Dalle gör en ny långfilm. Med yngre namn som Nour El Refai, Henrik Dorsin, Sanna Sundqvist och Björn Gustafsson. Plus några Lorryveteraner.
– Peter vet vad jag kan och skriver oerhört skickligt, säger Suzanne Reuter. Jag blir smickrad och mallig och får självförtroende och då blir det bra.

”Lyrro - ut&invandrarna” heter den nya komedin som börjar spelas in på västindiska Aruba om några veckor. Den handlar om svenskar från norr som vill flytta till södern för solbränna och nya liv, och flyktingar från syd som vill ta sig norrut. På vägen möter de olika människor.
- Fansen av ”Yrrol” och ”Lorry” kommer att känna igen sig. Det är Peters texter som man älskar och som jag är glad att få spela, säger Suzanne Reuter, 64.

”Otroligt smickrande”

– Det som är likadant som förr är Peter Dalles dåliga relation till kvinnor, säger Johan Ulveson, 63.
Hur valde du de nya?
- Därför att dom är så inihelvete bra, säger Peter Dalle, 60. Jag såg Sanna på Dramaten. Nour gör jättebra personlig ståupp. Henrik och jag kan prata i timmar i telefon. Björn blev jag kär i första gången jag såg honom och vi har pratat om att jobba ihop tidigare.
Nour El Refai upptäckte ”Lorry/Yrrol” i tonåren och skrattar fortfarande när hon pratar om en del klassiker.
– Jag blev jättejätteglad. Tramsglad när Peter ringde om filmen, säger Nour El Refai, 29. Jag älskar det här gänget. Det är otroligt smickrande.

Delade minnen

Även Henrik Dorsin blev stolt över erbjudandet.
– Det finns ett slags sketchstruktur i filmen som känns väldigt Lorrysk, säger Henrik Dorsin, 39. Det är enormt smickrande att de tycker man är värdig att delta.

Claes Månsson och Johan Ulveson är med. Inte andra tidigare lorryister som Lena Endre och Ulla Skoog.
Katharine Hepburn är inte heller med, säger Peter Dalle. Ett tag tänkte vi fler skådespelare, men det kändes bra att vara färre. Det är lekfullt när man spelar olika figurer. De här är väldigt bra på det.
Det roliga har redan börjat.
– Vi berättade för varandra om hemska föreställningar vi gjort och jag skrattade så mycket att jag fick torka ögonen med bordsduken, säger Peter Dalle.
Aruba har både ökenlandskap och lyxboende för rika. Många scener kan tas där.
– Det ska bli både trevligt och otrevligt. Förra långfilmen var vi på Mallorca. Det var mer hanterbart, säger Claes Månsson, 67.

Premiär nästa år

Alla har flera roller. Efter veckorna på Aruba fortsätter inspelningen av ”Lyrro - ut&invandrarna” i Göteborg, Södertälje och Lappland i september. Filmen får biopremiär under 2018.
Några karaktärer från den gamla tiden ska dyka upp.
– Det viktigaste för mig är att Claes Månsson får ett vredesutbrott. Det är det roligaste som finns, säger Henrik Dorsin. Annars är det inte Lorry för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM