’Morden i Sandhamn’-författaren skriver fler böcker – får miljoner

Viveca Sten: ”Jag är bokad till år 2023”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Caroline Andersson
Viveca Sten

NÖJE

Grattis, alla deckarfans!

Viveca Sten ska släppa böcker i den populära ”Morden i Sandhamn”-serien ända fram till 2023 – allt tack vare ett nytt superkontrakt.

– Jag kan säga så mycket som att det är ett sjusiffrigt belopp, säger hon till Nöjesbladet.

Viveca Sten, 57, är tillbaka – med fler Sandhamnsdeckare.

– Det känns jättekul! Det är ju fantastiskt att få skriva ett så stort kontrakt på så många böcker. Jag känner mig otroligt hedrad av att Forum har ett så stort förtroende, både för mig och för serien ”Morden i Sandhamn”. Det är kanske inte så vanligt i Sverige att man skriver ett så pass stort bokkontrakt.

Tillsammans med bokförlaget Forum har deckardrottningen utformat ett kontrakt som innebär tre nya böcker i den populära serien om Sandhamnsmorden. Dessutom släpper Viveca Sten en novellsamling, där läsarna bland annat får veta hur huvudpersonerna Thomas Andreasson, kriminalinspektör, och bankjuristen Nora Linde träffades från första början.

Och kontraktets värde ligger på ett mångsiffrigt belopp.

– Jag kan inte säga exakt, men jag kan säga så mycket som att det är ett sjusiffrigt belopp. Det är väldigt många siffror, så jag känner mig hedrad och ödmjuk inför att de satsar så mycket.

Viveca Sten är inte bara framgångsrik författare, vars böcker har sålts i över fyra miljoner exemplar världen över samt har filmatiseras för TV4. Hon är också en förhandlingsexpert – tack vare en lång karriär som chefsjurist.

Som expert på förhandlingar, hur pass drivande har du varit i utformandet av kontraktet?

– Det tror jag har varit en styrka i min författarkarriär – jag vet hur man utformar ett kontrakt. Så jag är noga med att vara påläst hela vägen, men jag sitter inte själv vid förhandlingsbordet. Det tror jag inte är ett dugg bra för förlagsrelationen, även om jag följer det noga. Jag har en agent som förhandlar åt mig.

Sten: ”Jag är verkligen sugen”

Böckerna har, precis som förgående åtta verk i samlingen, titlar som börjar på ”I”. Novellsamlingen, ”Iskalla ögonblick”, kommer i höst och innehåller flera spänningsnoveller samt bakom kulisserna-historier om Sandhamnskaraktärerna Thomas och Nora. Boken ”I fel sällskap”, som är en fortsättning på deckarserien, planeras till våren 2018.

– Jag vet vad jag ska göra ett tag framöver nu. Det är nästan som att vara en operastjärna, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Jag är bokad till år 2023.

Författaren har redan en sprudlande skrivlust. Hon har synopsis klara till flera av böckerna, berättar hon.

– Jag kan känna att jag är verkligen sugen på att skriva de här böckerna nu. Dels känns det som ett stort förtroende, både från förlaget men även från läsarna, att man har tagit ”Morden i Sandhamn” så mycket till sina hjärtan och har tillit till bokserien. Jag blir väldigt inspirerad och taggad av det.

Publicerad: