Sara Sommerfeld om gladiator-duellen i tv: ”Jag var livrädd”

Övervann skräcken – och skrällvann

Sara Sommerfeld tävlade i Gladiatorernas kändisspecial under fredagen.

En 90 minuter lång kamp hon knappt trodde att hon skulle överleva – men som hon i slutänden gick vinnande ur.

– Tårarna bara rann av skräck, berättar Sara Sommerfeld.

I kväll gjorde ”Gladiatorerna” comeback i tv-rutan med en kändisspecial.

Tävlade gjorde höjdhopparen Linus Törnblad, programledaren och musikern Nassim Al Fakir, förre världsmästaren i armbrytning Heidi Andersson och skådespelaren Sara Sommerfeld.

Den senare med ett enda mål – att överleva den nästan 90 minuter långa kampen mot TV4:s stenhårda Gladiatorer.

– Det var skräckblandad förtjusning, säger Sara Sommerfeld till Nöjesbladet och fortsätter:

– I efterhand var det fantastiskt kul. Men det kändes som en nära döden-upplevelse. Halva tiden hade jag ett tunnelseende, eftersom jag hade så starkt fokus på att överleva. Jag var livrädd.

Sara Sommerfeld tränar ashtanga yoga till vardags, men adderade ett tuffare upplägg till träningsschemat veckor före sin medverkan: Ashtanga yoga fem dagar i veckan för styrkan och uthålligheten samt klättring och en hel del proffshjälp.

Skadade fingret

– Jag fick hjälp av Lise Blomé på Urban Tribes, som tränar folk i att springa. Vi tränade tre pass i veckan, intervaller eller backträning. Och så fick jag träna lite närkontakt med kampsportaren Anderson Zapata som är mästare i capoeira. Jag hade sex veckors förberedelse och jag var rädd i sex veckor och drömde mardrömmar.

Men trots stentuff träning kom paniken krypandes redan i den första tävlingsgrenen när 161 centimeter långa Sara Sommerfeld skulle möta bjässen Bullet, 182 centimeter lång.

– Första gången jag såg Bullet på nära håll så kom det tårar. Jag skämdes, men tårarna bara rann av skräck, säger hon och fortsätter:

– Jag sa flera gånger till producenten: ”Det blir väl inget roligt tv-program om jag dör, eller hur? Jag kommer väl inte bli skadad?” Jag trodde att det här kunde vara farligt.

Hennes farhåga införlivades. I tävlingsgrenen ”Rekylen”, där utmanaren fastspänd i ett långt gummiband ska försöka plocka säckar från taket ovanför en ilsken gladiator, var olyckan framme. Sara Sommerfeld skadade fingret och fick genomföra resten av programmet med tejpad hand.

– I den grenen minns jag bara att jag låg på marken och rullade. Jag märkte det inte förrän efteråt, men då vrickade jag fingret. Dagen efter var det rejält uppsvullet, men det gick över.

Varför utsätter man sig för något som känns så läskigt?

– Det var en ”småbarnsmammarevansch”. Att ha varit gravid två gånger tätt inpå varandra och inte fått sova ordentligt, jag tror att det är många småbarnsföräldrar som känner igen sig. Man vill ha tillbaka sin kropp. Det var dels en morot för att komma i form, men också kul att se hur långt yogafysiken kan ta mig.

”Gick in för att överleva”

Skådespelaren kopplade på sitt allra hårdaste pannben. Trots ett vrickat finger och skräckkänslor, lyckades hon i slutänden övermanna sin motståndare: Proffsatleten och flerfaldiga världsmästaren i armbrytning, Heidi Andersson.

– Det var en vinst för mig själv. Men det är klart, när jag gick in för att överleva och sedan åkte hem med en pokal, så måste jag säga att jag är väldigt stolt över det. Man kan ju inte vinna över en världsmästare. Jag hade aldrig en tanke på att jag skulle göra det.

Sara Sommerfeld låg under med 19 poäng inför den avgörande hinderbanan, men i det sista hindret, där deltagarna måste ta sig uppför ett rullband i uppförsbacke, tog krafterna plötsligt slut för Heidi. Sara Sommerfeld promenerade förbi på starka ben – och vann.

– Det kan vi tacka backträningen för!

Sara Sommerfeld är aktuell som den kvinnliga huvudrollen i internationella filmen ”Cloudboy”, som har biopremiär i Sverige i höst.

Publisert:

LÄS VIDARE