Alexandra Charles fyller 75 år: ”Ålder är bara en siffra”

Alexandra Charles.
Alexandra Charles.

I helgen firade Alexandra Charles sin 75-årsdag.

Nu berättar hon om nattklubbsåren och pytt i panna-dejterna med Rod Stewart, sorgen över barnlösheten och den svåra ögonsjukdomen.

– Nu ser jag bara 14 procent med det ena ögat och det andra 17 procent så jag ser väldigt dåligt.

Alexandra Charles har i dagarna fyllt 75 år, denna legendar som lite vårdslöst går under epitetet nattklubbsdrottning. Det naturligtvis tack vare att hon i slutet av 60-talet öppnade Sveriges första moderna nattklubb, Alexandras, tillsammans med dåvarande maken Noël Charles och sedan blev synonym med begreppet nattklubb med allt vad det innebar.

Under storhetstiden frekventerades Alexandras av svenska och internationella storheter som Muhammed Ali, Björn Borg, vår nuvarande kung Carl Gustaf, Frank Andersson, Rod Stewart och prinsessan Stephanie av Monaco – för att nämna ett fåtal.

1988 hoppade hon av Alexandras och sedan 23 år tillbaka driver hon istället 1,6 Miljonerklubben som har till uppgift att värna om kvinnors hälsa.

– 1,6 gör tre saker, vi är folkbildare, opinionsbildare och vi samlar in pengar till medicinsk forskning på kvinnors hälsa. I år har vi delat ut 610 000 kronor till sex olika forskare, säger jubilaren Alexandra Charles.

Dagen firades med en mottagning och middag på vinkällaren Grappe på Östermalm som ägs av vännen Carl-Jan Granqvist. Bland gratulanterna fanns förutom nämnde Carl-Jan, bland andra operasångerskan Charlotta Hult och artisten Lill Lindfors.

Alexandra Charles med maken Bengt von Hofsten.
Alexandra Charles med maken Bengt von Hofsten.

Själva siffran 75 är hon däremot ganska likgiltig inför.

– Jag säger som många att ålder är bara en siffra. Det viktiga är hur man känner sig. Framförallt har jag lärt mig under mitt långa liv att det är din inställning som är viktig. Förut sa man att det viktiga är inte hur man har det utan hur man tar det. Att tänka positivt är viktigt och att leva i nuet och vara aktiv.

Alexandra Charles öppnade som sagt den första moderna nattklubben i Sverige, något hon inte skäms för.

– Det var väldigt roligt och det är jag stolt över. Det har givit mig väldigt mycket även om det var tufft ibland. Men jag saknar inte själva nattsuddet, med tiden så vänjer man sig och skaffar sig nya vanor. I början var det svårt att ställa om och inte stå mitt i händelsernas centrum.

Alexandras blev som sagt en sockerbit kring vilken ”alla” som var något eller ville vara surrade kring. Vissa av gästerna blev personliga vänner till Alexandra.

– Rod Stewart kom ofta till Stockholm. Först för att han var tillsammans med Britt Ekland, sedan fortsatte han att komma till Sverige, inte minst tack vare alla konserter. Innan det ville han alltid spela fotboll så det fixade vi. Efteråt ville han ha trevligt så då kunde han käka pytt i panna och ta en öl. Efter andra och tredje gången så blev vi kompisar. Det var likadant med Tom Jones. Han var på Barbados och vi var ute och fiskade tillsammans och han blev kär i vår kassörska Linda som var Miss Barbados som jobbade på Alexandras där. Sedan kom han till Stockholm och blev förtjust i vår kassörska Jill här.

Alexandra Charles med Roger Moore i Sverige 1973.
Alexandra Charles med Roger Moore i Sverige 1973.

– Det var likadant med Bette Midler som jag etablerade en bra kontakt med och som jag blev kompis med.

Idag klappar hennes hjärta som sagt för 1,6 miljonerklubben som kom till av en alldeles speciell anledning.

– Jag tyckte att det bemötande och brist på intresse man visade min mamma när hon sökte vård var helt fel. Jag tänkte att så där vill inte jag ha det när jag blir gammal. Jag kände att det var något som behövde ändras på. Det var genusperspektivet som saknades, män och kvinnor är olika. Vi har olika uppsättningar av hormoner och man måste ta hänsyn till det. Då får man utforska olikheterna för att få rätt diagnos och behandling. Jag har alltid känt att rättvisa är viktigt, det ska vara en jämlik vård.

Alexandra Charles vistades många år i rökig nattklubbsmiljö, det har gjort att hon idag dras med luftrörsproblem.

– Jag arbetade i rök och damm i 20 år så det är klart att det sätter sina spår. Att vara passiv rökare är ännu farligare än att vara aktiv rökare. Det var sorgligt. Jag slutade röka när jag var 21, men så gick jag i den där miljön och har därför fått superkänsliga luftrör och har problem med det nu.

För några år sedan drabbades hon även av glaukom, det som tidigare kallades grönstarr. Hon gjorde en operation som tyvärr misslyckades.

– Det kan misslyckas, det är bara synd att just jag skulle råka ut för det, men nu är det så. Nu ser jag bara 14 procent med det ena ögat och det andra ser jag 17 procent så jag ser väldigt dåligt. Det blir inte bättre, men jag tar droppar för att hålla trycket i schack. Jag äter också en hög dos av vitamin B3, forskning som pågår på Sankt Görans ögonsjukhus visar att det kan hjälpa. Men i mitt fall så kan det vara så att mitt glaukom är för långt gången.

Privat är Alexandra Charles lyckligt gift med Bengt von Hofsten som hon träffade efter att hennes make Anders Gustrin gick bort år 2000 i den ovanliga sjukdomen amyloidos.

I en tidigare relation med pianisten Tomas Ljungberg försökte hon skaffa barn, men det resulterade i två missfall.

– Det är givetvis min stora sorg att jag tyvärr inte blev mamma och kunde få barn. När jag ville då ville inte naturen och tvärtom så det blev ingenting och det var väldigt sorgligt. Efter diverse försök så blev det bara missfall så jag gav upp till slut. Jag är bonusfarmor till min exmake Anders dotters två barn då det inte finns någon riktigt farmor. Bengt har också barn och de har barn, så vi har barnbarn i vår familj och det är härligt.

Publisert:

LÄS VIDARE