Efter Aviciis död: Kamp för förändring om unga och psykisk ohälsa
Klas Bergling lämnade över tusentals berättelser till Stefan Löfven
Publicerad 2021-09-07
Tusentals berättelser om ungas psykiska ohälsa har samlats in under kampanjen For a better day, uppkallad efter Aviciis låt.
Nu har berättelserna lämnats över även till statsminister Stefan Löfven.
– Vår starka förhoppning är att kampanjen ska bidra till diskussionen om ungas välmående, säger Klas Bergling, Tim Berglings pappa.
Mer än tre år har gått sedan Tim ”Avicii” Bergling tog sitt liv, 28 år gammal. Efter hans död lyftes psykisk ohälsa bland unga fram i ljuset.
En stiftelse, uppkallad efter Tim Bergling, startades av familjen, Tim Bergling Foundation, för att sätta fokus på frågorna.
Under året har stiftelsen tillsammans med Bris, Mind och Suicide Zero, startat kampanjen For a better day, döpt efter Aviciis låt. Över tusen berättelser har samlats in från ungdomar som vittnar om psykisk ohälsa i vardagen.
– Vår starka förhoppning är att kampanjen ska bidra till diskussionen om ungas välmående, psykiska hälsa och välmående och att vi samlar in deras röster, säger Klas Bergling, Tim Berglings pappa.
”Gäller att gå från ord till handling”
Förändringar som initiativtagarna vill se är bland annat att varje barns självmord ska utredas, att psykisk hälsa hamnar på schemat i skolan, att fler unga ska klara skolgången och få en bättre tillgång till vård.
Klas Bergling har träffat statsminister Stefan Löfven och lämnade då även över ungdomarnas berättelser.
– Han var väldigt intresserad av de ungas berättelser och gjorde även en summering. Jag sa till honom att det är ett problem som vi alla delar och det är politikerna som sitter på stålarna, säger Klas Bergling.
Han tycker att det pratas mer om psykisk ohälsa i dag men lägger till att det gäller att gå från ord till handling:
– Man vet väldigt väl var problemen sitter och jag tror man har väldigt mycket svar på vad som behöver göras.
Klas Bergling tycker ändå att samtalet har förändrats:
– Jag tycker man pratar mer om det.
Löfven: Måste rätta till
Statsminister Stefan Löfven tycker det är ett viktigt initiativ.
– När jag tog emot boken från de här organisationerna så fick jag också möjlighet att prata med Klas Bergling om det arbetet de gör, och inte minst med Ella (Friman) och Luzia (Antas de Almeida) från Minds ungdomsråd som berättade om sina erfarenheter av psykisk ohälsa, säger Stefan Löfven.
– En av dem sa en sak som har fastnat hos mig: ”Överallt finns det välvilliga vuxna som vill hjälpa mig. Men det känns som att jag får medla mellan vården, skolan och andra som om de vore skilda föräldrar”. Det är så fel och det måste vi rätta till.
Kräver förändring
Det var efter Aviciis död som föräldrarna Klas Bergling och Anki Lidén startade Tim Bergling Foundation.
– Vi fick väldigt många brev och mejl och förstod att problemen är stora och att det är många som är i samma situation; föräldrar, släktingar, vänner och så vidare, säger Klas Bergling.
Magnus Jägerskog är generalsekreterare på organisationen Bris, som är en av initiativtagarna till kampanjen.
– Vi har räckt över de ungas förslag till statsminister och kräver att åtgärder kommer på plats. Det blir något vi kommer jobba för och följa framåt, säger Magnus Jägerskog.
Ett av kraven är till exempel att ha psykisk hälsa på schemat i skolan.
– Unga vill ha samtal om vad som främjar en god psykisk hälsa, men också vad psykisk ohälsa är. Frågor som rör psykisk hälsa borde helt enkelt finnas på schemat. Det är något som går som en röd tråd i mängder av de ungas förslag, säger Magnus Jägerskog.