Lena Philipsson om hjärtbesvären: ”Kände växande tryck över bröstet”

Berättar i nya självbiografin

Sorg, stress, för lite sömn och otaliga tidningsrubriker tog hårt på Lena Philipsson.

I sin bok ”I händelse av min död” berättar artisten nu att hon lidit av hjärtproblem i flera år.

”Den starkaste känslan var skammen om jag skulle falla ihop”, skriver hon.

Artisten Lena Philipsson, 56, lider av hjärtproblem. Det berättar hon om i självbiografin ”I händelse av min död” som nu getts ut.

Redan 2012 hade hon planer på att skriva den – men då sköts den upp på grund av den uppslitande skilsmässan med Per Holknekt.

Ett år efter det, 2013, började de fysiska besvären.

”Det hade varit ett alldeles formidabelt ångestladdat sorgeår med stress, avsaknad av sömn och ständiga adrenalinpåslag. Och rubriker, rubriker, överallt. Så det var kanske inte så konstigt att det hände, även om jag blev förvånad över tillfället”, skriver hon.

Lena Philipsson är aktuell med sin självbiografi.
Lena Philipsson är aktuell med sin självbiografi.

Rädd för att skapa rubriker

Det var under en promenad på Östermalm som hjärtproblemen för första gången gav sig till känna.

”En lugn dag i maj, på väg upp för Sturegatan, kände jag plötsligt ett växande tryck över bröstet, ett sådant som brukade signalera att hjärtat nu skulle slå ett extraslag”.

Först efter flera minuter släppte trycket. Det blev starten på fler och återkommande besvär som började dyka upp i allt fler sammanhang. Allsång på Skansen. Så ska det låta. Idrottsgalan. Och det gjorde henne orolig.

”På scen. I tv-program. Min kropp hade tydligen inte råd med det pulspåslag man får av adrenalin och nervositet”.

”Den starkaste känslan var skammen om jag skulle falla ihop, alla dessa mobilkameror, det vore inte bra. Scenen var praktiskt upplyst, det skulle bli bilder. Det skulle bli rubriker”, fortsätter hon.

Först när hon fått medicin lugnade besvären ner sig.

Via bokförlaget Norstedts kommunikationsansvariga Sara Dobareh hälsar Lena Philipsson att hon i dag mår bra och att hjärtproblemen var tillfälliga.

Lena Philipsson under Allsångsscenen är din.
Lena Philipsson under Allsångsscenen är din.

Tuffa tider med jobbiga tankar

Lena Philipsson har en jättekarriär bakom sig. I över 30 år har hon uppträtt och släppt ett flertal album med hits som ”Dansa i neon” och ”Det gör ont”.

Men samtidigt som hennes artistkarriär gjort succé har hon gått igenom flera tuffa perioder. boken beskriver hon jobbiga tider där hon inte mått bra.

”Trösterikt ska jag glömma mina tillkortakommanden, strunta i att jag på det stora hela taget inte åstadkommit något vettigt i min karriär och bara låta denna dag passera, tillsammans med mina kära vänner fröken Sött, fröken Salt och herr Depression”, skriver hon.

Inför att boken skulle släppas berättade hon att den skulle handla om vem hon är och hur hon tänker.

– Jag har ju alltid varit väldigt privat av mig, ja, rentav hemlig, och det här är ett sätt att dra undan förlåten och bjuda in läsaren till min hjärna, sa hon i ett pressmeddelande från förlaget tidigare i år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln