Mejla

Jon Hansson

Robert Aschberg bjuder på trivsamma ja-just-det-upplevelser

Hans ”Sommar i P1” är fritt från känslostormar

Robert Aschberg.
Robert Aschberg.

Journalisträven Robert Aschberg inleder sitt sommarprat med att utlova att här ska minsann inte dras några anekdoter från ett långt arbetsliv.

Inte ett ord om när han fyllnade till i gamle Sovjetledaren Leonid Bresjnevs sommarstuga, inte heller om när han drack kaffe med kungen av Tonga.

Hm, det var ju synd. Reporter-anekdoter brukar ju vara kul (särskilt för oss kollegor).

I stället vill han berätta om händelser och personer som format honom. Från farfarsfar från Belarus som blev framgångsrik fabrikör och morfar legosoldaten till dagens arbetskamrater. 

Även det intressanta historier – även om jag hade väntat mig ett stramare fokus från en rutinerad journalist som vecka efter vecka river av grävreportage på 200 sekunder här i Aftonbladet. Nu blir det mer som att lyssna till en äldre släkting som varvar berättelser från sin ungdom med visdomsord om tillvaron.

För en egentligen nästan jämnårig lyssnare blir det flera trivsamma ja-just-det-upplevelser. Matbutiker med kylvattnet rinnande innanför skyltfönstren, leka burken, samla filmisar och morgonsamlingarna i plugget med fröken på tramporgel och pipig psalmsång från oss osnutna ungar. Dessutom den måttligt muntra insikten att man är nästan stenålders. Tack för det…

Pratet är tämligen fritt från känslostormar även om Aschberg är förbannad på en hel del företeelser i dagens samhälle. Han raskar också snabbt förbi livets sorger och triumfer. Och åsikter som att yttrandefrihet är bra, religion mumbojumbo och extremideologier till vänster och höger bara leder till elände upprör i alla fall inte mig.

En och en halv timme visslar fort förbi – men det är något som skaver. 

Hur var det egentligen att dricka kaffe med kungen av Tonga? Förhoppningsvis kommer Robert Aschberg igen nästa sommar och drar några av de där anekdoterna. 

I morgon sommarpratar: Karin Stöckel.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE