Jan-Olov Andersson

Grynet Molvig var frispråkig – utom om kungaparet

Jan-Olov Andersson: SVT-producenten hade letat upp nakenscener och vilade i dem några sekunder för länge

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Självaste Carola Häggkvist var starstruck. Och alla andra ville höra allt om hur det var att jobba med giganterna i den svenska nöjesvärlden.

Och Grynet Molvig berättade. Och berättade ännu mer. Tror varken de andra stjärnorna på slottet eller tv-tittarna blev besvikna.

Hon har visserligen varit med i tv-serien ”Gåsmamman” under senare år, men annars ligger Grynet Molvigs storhetsperiod åtskilliga år bakåt i tiden.

Därför kan jag ana att avsnittet i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” om den 79-åriga artisten roade extra många. För de som har följt henne länge blev det en nostalgisk återblick. De lite yngre blev nog imponerade av hur mycket hon faktiskt har gjort.

Av stjärnorna på slottet, var Carola Häggkvist mest starstruck. Hon frågade om Grynet var medveten om hur exceptionellt vacker hon var som ung. Hon ville hela tiden höra Grynet sjunga. Och såg massor av likheter med sin egen tidiga karriär.

Grynet Molvig.
Grynet Molvig.

I Marika Carlssons avsnitt förklarade Grynet att hon kände en ängslig förväntan inför sin dag. Att det kändes som att hon skulle vara med i en pjäs där någon hade glömt att ge henne ett manus.

Av den nervositeten märktes absolut ingenting när hon berättade om sitt liv och sin karriär.

Bakgrunden i Norge var nog ny för de flesta. Att hon föddes mitt under andra världskriget. Att några i familjen var religiösa, andra inte. ”Jag är uppväxt med Luther på ena axeln och med lättsinne på den andra”, som hon uttryckte det.

Det var så hon berättade. Drastiskt, roligt, frispråkigt.

Utseendet verkade vara en icke-fråga för Grynet. Men så är det kanske om man har utseendet för sig

Efter att ha blivit stjärna redan som tonåring i hemlandet, flyttade hon till Sverige. Och så följde berättelserna om samarbetet med nöjesgiganter som Hasseåtage, Povel Ramel, Beppe Wolgers, Cornelis Vreeswijk, Bosse Parnevik med flera.

– Jag har varit med väldigt länge. Det är väl största begåvningen jag har att skryta med, att jag har anpassat mig som skådespelare, sa hon vid ett tillfälle.

Per Andersson, Grynet Molvig och Carola Häggkvist.
Per Andersson, Grynet Molvig och Carola Häggkvist.

Där är hon onödigt blygsam. Det fanns ju skäl till att alla dessa nöjesgiganter ville jobba just med henne.

Utseendet verkade vara en icke-fråga för Grynet. Men så är det kanske om man har utseendet för sig.

Men nakenscener blev det i åtskilliga filmer. Grynet berättade roligt om hur Tage Danielsson och hela filmteamet strippade när hon och Gösta Ekman skulle göra sexscener i ”Mannen som slutade röka”. Och om hur hennes mamma skämdes så mycket för alla nakenscener i svenska filmer, att hon kände sig tvingad att sluta sjunga med den lokala kyrkokören.

Grynet verkar ju inte blyg av sig, men… undrar vad hon tycker om att SVT-producenten hade letat upp nakenscener och gärna vilade i dem några sekunder för länge.

Privatlivet avhandlades också, allt från den korta romansen med Frank Andersson till vänskapen med kungaparet, när hon var gift med greve Noppe Lewenhaupt. Och där satte Grynet en tydlig gräns. Vänner lämnar man inte ut, hur nyfikna folk än må vara.

Publisert:

LÄS VIDARE