Film

Så blir den svenska filmvåren på bio 2022

Av: 

Jan-Olov Andersson

Ur ”Ur spår”.
Ur ”Ur spår”.

NÖJE

Många barn- och ungdomsfilmer. Och dokumentärer. Och queer-filmer.

Men nästan alla potentiellt stora publikdragare har flyttats till hösten. Det kan ge slagläge för ”Ur spår”, den romantiska komedin som utspelas i anslutning till Vasaloppet.

Det var ett lite avslaget ”upprop” i Filmhuset under måndagen, när Pekka Heino presenterade vårens svenska filmpremiärer med trailers och korta intervjuer.

När restriktionerna med kort varsel infördes, ställdes inte bara galapremiären för ”Jag är Zlatan” in med bara några timmars varsel förra måndagen. Nära 300 biosalonger avbokades när premiären sköts upp. Om det blir senare i vår eller i höst återstår att se.

SF Studios flyttade snabbt två storfilmer till hösten. Både romantiska komedin ”Tisdagsklubben” med Marie Richardson och Peter Stormare och Felix Herngrens ”Dag för dag” med Marianne Mörck, Tomas von Brömssen och Sven Wollter, i sin sista filmroll. Men båda har snart smygpremiär på Göteborg Film Festival.

Experiment för barn

Påfallande många filmer i vår har queer-tema. Djärvast formmässigt verkar Ylva Forners ”Magisterlekarna”, efter Kristofer Folkhammars roman, vara. Premiär 22 april. Mest intressant känns Eva Belings ”Fördom & stolthet – en queer filmhistoria”, som visar att det funnits massor av queera personer i den svenska filmhistorien ända från filmens begynnelse. Premiär 25 februari.
Hyllade författaren Jenny Jägerfeld får se två av sina ungdomsböcker ha biopremiär inom loppet av några veckor. Christoffer Sandlers ”Så jävla easy going” inviger festivalen i Göteborg och har sedan premiär 25 februari. Sanna Lenkens ”Comedy Queen” går upp två veckor tidigare. Shanti Roney respektive Oscar Töringe spelar pappor till ungdomarna i filmerna.

Ett experiment för barn är Tomas Alfredsons serie med tio korta Alfons Åberg-filmer, som han kallar ”bokfilmer”. Jonas Karlsson är berättarröst. Premiär på fredag för de tre första.

Flera dokumentärfilmer verkar intressanta, som Guldbaggebelönade Maud Nycanders skilsmässodrama ”Kärlek och skilsmässa”, en uppföljare om ett par som var nykära när hon skildrade dem i kortfilmen ”Kärlek och fiskpinnar” för 18 år sedan. Premiär 8 april.

Vasaloppet med förhinder

Men hur bra dessa filmer än eventuellt är, känns de inte som något som orsakar rusning till biograferna, något som svensk film varit i behov av länge.
En potentiell bred publikfilm som trots allt har premiär, fredag 28 januari, är Mårten Klingbergs romantiska komedi ”Ur spår”. Ännu en film i samma underhållande stil som hans tidigare framgångar ”Min pappa Marianne” och ”Cockpit”. Två syskon ska åka Vasaloppet. En (Fredrik Hallgren) är träningsnarkoman, den andra (Katia Winter) en festprisse. Sedan väntar massor av förvecklingar.

Men vi lever också i strömningstjänsternas tid. Actionfilmen ”Svart krabba” har Noomi Rapace, Aliette Opheim, Jakob Oftebro, Ardalan Esmaili och Erik Enge framför kameran och lär slå alla andra filmer med hästlängder när det gäller storleken på publiken. Den har nämligen premiär på Netflix i mars, efter några visningar på Göteborg Film Festival.

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Vasaloppet

Karlsson, Petter

Vasaloppet

299,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Meat Loaf bytte namn efter viktmobbningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Pekka Heino

Katia Winter

Marie Richardson

Noomi Rapace

Jakob Oftebro

Erik Enge