Lasse Åbergs sorg: ”Jävla sjukdom”

Hade kontakt med Sven Melander sista tiden

Bortgångne Sven Melander blev ikonisk i ”Sällskapsresan”.

Filmens skapare Lasse Åberg hördes med honom bara för någon månad sedan.

– Redan för några år sedan så fick han ju lymfcancer, men nu hade hans tillstånd försämrats.

1980 kom den ikoniska filmen ”Sällskapsresan” signerad Lasse Åberg. Karaktärerna blev älskade och ofta citerade, inte minst Sven Melanders karaktär Berra Olsson som bland annat myntade det odödliga ”Ja vad fan, man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig” iförd en t-shirt med texten ”Ikväll får 107 svenskar gonorré”.

– Jag säger som Hertha Hillfon: ”Han finns, han har bara gått och gömt sig”, förklarar Lasse Åberg när Aftonbladet når honom på fredagsmorgonen.

Han minns ”Sällskapsresan”-tiden med glädje.

– Det var en väldigt trevlig inspelning, vi hade otroligt kul och det var inte så pressande som det kan vara på filminspelningar och Sven var en bidragande orsak till att det var så gemytligt. Han var jovialisk och fryntlig, men med huggtänder. Det är min definition av honom.

Lasse Åberg.
Lasse Åberg.

”Han var perfekt i sin roll”

Hur går tankarna när du tänker på honom i filmen?

– Jag satte ihop en cast, det var det förälskade paret, det var grabbarna som drack för mycket och clownen och den vilsne som jag spelade själv. Han var perfekt i sin roll tycker jag.

Hur hamnade Sven Melander i ”Sällskapsresan”?

– Vi träffades privat genom gemensamma vänner och pratade och hade väldigt kul. Sedan skulle vi rollbesätta filmen och då tänkte vi att han är en perfekt Berra Olsson.

Hur fick du reda på att han hade gått bort?

– Nu på morgonen via nyheterna. Jag hade stängt av telefonen så jag antar att tidningarna har sökt mig. Jag fick sova gott.

Weiron Holmberg, Lasse Åberg och Sven Melander under inspelningen av ”Sällskapsresan”.
Weiron Holmberg, Lasse Åberg och Sven Melander under inspelningen av ”Sällskapsresan”.

Hade kontinuerlig kontakt

Lasse Åberg förklarar att de hördes relativt nyligen.

– Det var inte så länge sen. Det görs nu en dokumentär om honom som jag var med i och det var bara någon månad sedan. Vi hade kontinuerlig kontakt när vi hittade dumma grejer som vi ville glädja varandra med och skickade via mejl och så. Sedan var han med i en dokumentär som gjordes om mig när jag fyllde 80 år, men vi har haft kontakt hela tiden.

Han visste också att Sven Melander var dålig på slutet.

– Ja, det gjorde jag. Personer på produktionsbolaget som gör dokumentären har nämnt det. Redan för några år sedan så fick han ju lymfcancer, men nu hade hans tillstånd försämrats. Jävla sjukdom, fy fan.

Publisert:

LÄS VIDARE