Mörkret bakom humorduon Stefan & Krister

Familjetragedier, självmordstankar och utbrändhet

Uppdaterad 2022-10-05 | Publicerad 2022-01-07

Bakom det populära humorparet döljer sig en mörk sanning.

I dokumentären ”Framgång och jäkelskap” berättar Stefan Gerhardsson och Krister Classon om de tuffa åren som kantades av tragedier.

– En dag känner jag att ”nej, det här går inte längre”, säger Krister.

Vad händer om man slår ihop en elektriker och en dansbandsmusiker? Ja, när man slog ihop Stefan Gerhardsson, 63, och Krister Classon, 66, så blev de Sveriges då största humorduo – Stefan & Krister.

Ny dokumentär om Stefan & Krister

I dokumentären ”Framgång och jäkelskap” på TV4 berättar duon om den enorma framgång de nådde under 80-talet. De turnerade, satte upp revyföreställningar, hade spelningar, skrev manus och spelade in tv-program, allt på samma gång.

– Det var inget jobb man gjorde där på plats och sedan åkte hem och var ledig. Man läste manus på vägen hem och läste manus när man somnade och läste manus när man vaknade, säger Krister i dokumentären.

De bodde på hotell 250 nätter om året, samtidigt som de hade en familj som väntade hemma.

– Många gånger kunde det vara ganska tufft också, speciellt när man visste att hemma sitter min hustru och två små barn, säger Krister.

Även för Stefan och hans fru Carina Gerhardsson var det tufft.

– Frugan var hemma och vi hade tre barn. Det var klart jobbigt för Carina, säger Stefan.

För Krister Classon blev turnélivet till slut för mycket.

Slutade stå på scenen

Under 90-talet ökade pressen och stressen ännu mer för Stefan och Krister. 1998 kollapsar Krister i en hotelldusch efter en premiärkväll.

– Då bestämmer jag mig, från och med nu ska jag bara skådespela eller bara skriva och regissera, och då blev valet skriva och regissera, säger han.

Trots att han drar ned på tempot mår han sämre och sämre.

– En dag känner jag att ”nej, det här går inte längre”. Jag hade en gammal hagelbössa hemma och jag gick ned och satte mig i källartrappan och så tog jag fram hagelbössan och skotten.

Men tanken på att hans fru och barn ska hitta honom död hemma hindrar honom från att begå självmord. Krister bestämmer sig för att ta hjälp av en psykolog. Där får han diagnosen bipolär, något som är en lättnad för honom.

– ”Då är jag ju normal för nu vet jag att jag är sjuk”, säger Krister att han tänkte direkt när han fick diagnosen.

Stefan Gerhardsson och Krister Classon återförenas för ovanlighetens skull i dokumentären ”Framgång och Jäkelskap”.

Slutet för Stefan & Krister

Stefan och Krister gör en sista föreställning tillsammans och efter 20 år är en era över.

– Det kändes som att det var slutet på Stefan och Krister. Att man fick göra något sådant ihop det sista, det tyckte jag kändes bra, säger Stefan.

Krister fortsätter att skriva och regissera, Stefan fortsätter att stå på scenen, men utöver den korta stund de möts på jobbet umgås de nästan aldrig.

Stefans Gerhardssons son dör

2008 dör Stefans då 14-åriga son Mikael när han leker vid en nedlagd tågstation utan att veta att elledningarna är aktiva.

– Det var naturligtvis jobbigt framför allt för mig, Carina och familjen var det tufft. Det tog bara något dygn så var Krister där och hjälpte mig och tog hand om många telefonsamtal, och Janne Andersson också, med journalister som ville fråga saker och ting. Tack var dem så gick det bra. Det är skönt att ha sådana vänner, säger Stefan.

”Det skulle aldrig fungera att göra det här igen utan att vi hade en så lång tid, och så lång tid lever vi inte”, säger Stefan Gerhardsson.

Han säger att han saknar att jobba ihop med Krister, men att det aldrig kommer att ske igen.

– Det kräver så mycket förarbete och så fruktansvärt mycket repetition. Vi hade kanske fem tusen jobb ihop och det är inget man snyter ur näven och försöker göra tjugo år efter att man slutat. Det skulle aldrig fungera att göra det här igen utan att vi hade en så lång tid, och så lång tid lever vi inte, säger Stefan.

Det gör Krister Classon i dag

2011 lämnade Krister även skrivandet och regisserandet. Istället har han uppfyllt en nästan 60 år lång dröm han har haft – att turnera och sjunga Beatleslåtar.

– Jag gör det nu med Jens, min yngsta son. Det är det absolut roligaste jag gjort i hela mitt liv. Det knyter ihop hela säcken för mig, säger Krister.

”Framgång och jäkelskap” sänds den 7 januari klockan 20.00 på TV4 och på TV4 play. Här kan du se hela dokumentären.

Krister Classon åker runt i Sverige och sjunger Beatleslåtar tillsammans med bland annat sin yngsta son Jens.

ANNONS