Polisrapporten: Sköt bägge med en skarp projektil

Stjärnan Alec Baldwin avfyrade skottet som uppges ha gått igenom filmfotografens kropp och skadade regissören bakom.

Efter dödsskjutningen lämnade skådespelaren över sina blodiga kläder till polisen.

I natt började händelseförloppet kring tragedin klarna – men den viktigaste frågan är ett mysterium.

Dödsskjutningen under inspelningen av västernfilmen ”Rust” har chockat filmvärlden.

Domstolshandlingar som lämnades ut i natt offentliggör tidigare okända uppgifter. De innehåller rapporten från de första förhören som polisen i Santa Fe i New Mexico gjorde på inspelningsplatsen efter dramat.

Även det desperata larmsamtalet från produktionsteamet efter skjutningen blev i natt offentlig.

Det har tidigare framgått att huvudrollsinnehavaren Alec Baldwin repeterade en scen där hans karaktär deltog i en eldstrid i en kyrka och sedan skulle backa ut ur byggnaden.

I samband med det avfyrade han vapnet då någonting gick fruktansvärt fel. Filmfotografen Halyna Hutchins, 42, sköts till döds och regissören Joel Souza, 48, skadades.

Alec Baldwin utanför Santa Fe County Sheriff's Office i Santa Fe efter olyckan.
Alec Baldwin utanför Santa Fe County Sheriff's Office i Santa Fe efter olyckan.

Sköts i bröstkorgen

Enligt polisens första förhör med filmteamet ska regiassistenten ha lämnat över vapnet till Alec Baldwin med termen ”cold gun”, vilket ska indikera att det inte är laddat och säkert att använda.

Men ett par minuter senare när stjärnan avlossade vapnet sköts en projektil ut som träffade Hutchins i bröstkorgen, sannolikt gick igenom hennes kropp och träffade Souza i axeln, uppgav CNN i natt.

Enligt förhören satt filmfotografen och observerade när Alec Baldwin och resten av skådespelarna repeterade scenen. Regissör Souza satt bakom henne.

Polisen Joel Cano skriver i sin rapport att regiassistenten inte visste att filmvapnet var laddat med skarp ammunition”, uppger New York Times.

Tidningen skriver också att flera frågor förblir obesvarade i den första rapporten. Viktigast av dem: Hur hamnade skarp ammunition i ett vapen som avlossas av en skådespelare.

Säkerhetspersonal syns vid inspelningsplatsen.
Säkerhetspersonal syns vid inspelningsplatsen.

Expert: Måste ha varit skarpt

I natt spekulerade experter kring möjligheten att någon avsiktligen eller av misstag kan ha tagit med skarp ammunition till inspelningen.

Enligt vapenexperten Bill Davis, som deltagit vid cirka 300 tv- och filminspelningar, är det omöjligt att lös ammunition kan ha orsakat så pass mycket skada som i detta fall.

– Det måste ha varit en skarp projektil. Lös ammunition kan vara farligt för ögonen och så vidare om vapnet avfyras på nära håll. Men detta är någonting annat, säger han till tv-kanalen CNN.

Vapnet var förberett för inspelningen av produktionsteamets vapenspecialist. I polisens rapport framgår det inte vad denne sa i förhör.

Juan Rios, talesperson för polisen i Santa Fe, sa under fredagen att man ännu inte kan svara på den centrala frågan om vad vapnet egentligen avfyrade.

– När det gäller projektilen, så är fokus i utredningen vilken typ det var och hur den hamnade i vapnet, säger han enligt New York Times.

Halyna Hutchins dog i skottlossningen under filminspelningen.
Halyna Hutchins dog i skottlossningen under filminspelningen.

Blod på Baldwins kläder

Enligt Rios kom Baldwin självmant till polisstationen för att lämna sitt vittnesmål och var ”väldigt samarbetsvillig”.

Joel Cano skriver i rapporten att vapenspecialisten tog vapnet efter att skådepelaren Alec Baldwin avlossat det och tog ut tomhylsan innan det lämnades över till polis.

Vidare framgår av rapporten att Baldwin använde sin ”vilda västern-kostym” under inspelningen och bytte till sina vanliga kläder innan scenkläderna lämnades över till kriminalteknikerna.

”Kläderna verkade ha blodfläckar”, skriver polisen Joel Cano i rapporten uppger New York Times.

Under natten lämnade polisen ut larmsamtalet från inspelningsplatsen till Albuquerque Journal.

Även där framgår förvirringen kring vad som egentligen – och vad som egentligen sköts ut ur vapnet.

Kvinnan som ringer uppger att man behöver omedelbar hjälp på grund av att två personer ”av misstag blivit skjutna av ett rekvisitavapen”.

Larmoperatören frågar inringaren om vapnet var laddat med ”riktig ammunition”.

– Jag vet inte..jag kan inte säga det, svarar kvinnan och säger att det är regiassistenten som borde veta och är ansvarig för vad som händer på inspelningsplatsen.

– Vi repeterade och skottet gick av och jag sprang ut, vi sprang ut, säger kvinnan i samtalet med operatören.

Alec Baldwin vid inspelningsplatsen strax efter skjutningen.
Alec Baldwin vid inspelningsplatsen strax efter skjutningen.

Storbråk innan skjutningen

Under fredagskvällen rapporterade LA Times att storbråk och ilska präglat inspelningarna av lågbudgetfilmen.

Bara några timmar innan dödsskjutningen gick flera fackanslutna personer i kamerateamet ut i vild strejk på grund av dåliga arbetsförhållanden.

De tvingades lämna inspelningsplatsen efter hot om att vakter skulle tillkallas. För att snabbt kunna återta inspelningarna inkallades ersättare.

Under natten till lördagen var fortfarande ingen misstänkt för brott i samband med händelsen. Polisen har fått tillstånd att genomföra husrannsakan på ranchen där ”Rust” spelas in.


20 miljoner i jackpott – här är expertens skrällar på Stryktipset


Publisert:

LÄS VIDARE