Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

”Det var en jävla röra”

Av: 

Victor Johansson

NÖJE

Schlagereliten sågar nya Melodifestivalen

Kritiken mot Melodifestivalen växer.

Martin Stenmarck är en av stjärnorna som nu sågar det nya konceptet.

Men SVT är kallsinniga.

– Svenskar är i grunden rädda för förändring, säger projektledaren Ronnie Lans.

Krångligt, dyrt och förvirrande. 88 procent av Nöjesbladets läsare vill se en förändring i Melodifestivalens röstsystem.

Och nu ställer sig stora delar av Sveriges schlagerelit på folkets sida.

2005 års schlagervinnare Martin Stenmarck är en av artisterna som vänder sig emot det nya programupplägget.

– De nya reglerna var snurriga, jag tyckte att det var komplicerat. Jag tror det tar tid innan man lär sig dem. Jag hajjade inte, säger Stenmarck, som även medverkade i SVT: s inledande humorinslag under Melodifestivalen i lördags.

”Mycket bättre förr”

Christian ”Kicken” Lundqvist från The Poodles var även han förvirrad.

– Programmet var en jävla röra. ”Oj, nu ska man rösta”, ”oj nu var slussen stängd!”. Hela upplägget var väldigt stökigt. Det var mycket bättre förr. Och det här med duellen gjorde så att spänningen försvann, säger han.

Nanne Grönvall har medverkat i Melodifestivalen tio gånger som artist eller låtskrivare. I år förstod hon inte tävlingen.

– Jag fattar inte det här med andra chansen och den internationella juryn. Jag kan förstå att tittarna blir förvirrade av de nya reglerna. Man kan tycka både bu och bä om förändringarna. Ibland blir det bra och ibland blir det dåligt. Och då får man ta bort det, säger Nanne Grönvall.

”Kändes krystat”

Marie Lindberg håller med:

– Det kändes krystat. Jag vet inte hur meningsfullt det är att ändra reglerna. Man kommer ifrån musiken, vilket är synd. Det blir bara upprepningar och en massa röstande, säger hon.

Mats Wester från Nordman menar att tävlingens nya röstningssystem kan slå fel.

– Risken är att vinnaren blir slumpmässig när sista omröstningen går så fort. Folk som är lite äldre är inte lika snabba på telefonen, så finalisterna kan avgöras efter vilken målgrupp man har. Det var stökigt och onödigt krångligt, säger han.

Ändrar inte något

SVT är oberörda av kritiken.

– Svenskar är i grunden rädda för förändring, om två veckor kommer de att förstå. Varenda gång som vi gör en förändring tycker folk att det är konstigt. De nya reglerna är inte komplicerade. Vi kommer inte att ändra på något, säger Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans.

Kommer du att ta åt dig av något kritiken som projektledare för programmet?

– Vi tar inte till oss kritiken. Som jag sa, svenskar är rädda för nyheter. Personligen är jag otroligt nöjd. Jag förstår inte vad folk tycker är förvirrande.

Hur ställer ni er till att många tittare tycker att det har blivit för dyrt att rösta fram sina favoriter?

– Det beror på hur engagerad man vill vara. Förra året nollställde vi räkneverket när den fem första namnen togs fram. Nu nollställer vi inför duellen. Vi kommer inte att ändra på röstningssystemet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal: Prova BookBeat gratis i en månad – klicka här!

BookBeat

TV: ”Syns mina bröst?” – så var efterfesten:

”I Love you, I love you”
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen