Bli av med din vuxenakne

Beauty.theyouways hudterapeut Emelie ger sina bästa tips och råd för att få bukt med vuxenakne.

FRÅGA: Jag har extrem svar akne i ansiktet och på ryggen. Jag har provat en hel del salvor, tvål, skrubbar och behandlingar men ingenting hjalper. Jag får bölder som sedan blir blå över hela ansiktet och det ser inte trevligt ut. Jag har aldrig haft problem med finnar i tonåren. Detta har kommit efter 25 års ålder. Vad tror du kan hjälpa? Medicin? Tack, Veronica.

– Hej Veronica!

En hud med inflammerad akne som artar sig i bölder och inflammationer behöver göras rent på djupet. Detta gör man enklast genom att använda salicylsyra i produkterna som peelar samtidigt som den behandlar huden. Undvik scrubar/peeling med korn i då detta tyvärr kan irritera ännu mer och skapa en känslighet i huden.

Tips på produkter:

1. Rengöring som behandlar och förebygger akneutbrott. Små pärlor som peelar huden lätt för optimal penetrering av salicylsyra. Reducerar inflammation och verkar samtidigt lugnande. Använd morgon och kväll.

2. Mjukgörare som används både morgon och kväll. Helt oljefri vilket gör att den ger fukt samtidigt som den ej gör huden blank. Idealisk för en acnebelägen/känslig hud som behöver fukt.

3. En peeling mask som tar bort orenheter och döda hudceller. Genom sin exfolierande verkan hjälper den till med cellförnyelsen och tar bort överskott av talg. Använd 2ggr/ veckan max 2 minuter. En stickande känsla uppstår.

4. En punktbehandlande gel innehållandes salicylsyra som appliceras lokalt på finnar/bölder.

När huden behandlats med produkter som innehåller salicylsyra så är det vanligt att huden i början blir torr och fnasig. Det tar ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter och innan du ser en tydlig förbättring. Det är normalt att man kan man uppleva en försämring av huden i början som torrhet och orenheter. Detta är en del av utrensningsprocesen. Upplever du att din hud börjar klia,blir röd, svider eller får obehag så bör du sluta med produkterna.

Det absolut bästa är att satsa på bra hudvård samt kontinuerligt besöka en hudterapeut för att göra rent huden på djupet. Kläm aldrig hemma själv då detta ökar risken för inflammationer.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN