Det räcker med ett klipp så är jag fast

NÖJE

Joacim Persson om Dave Grohls kommande HBO-serie

1 av 3 | Foto: Dave Grohl med hustrun Jordyn Blum.

Förra året producerade han en kärleksfull dokumentär om den legendariska Sound City-studion.

Nu gör Dave Grohl HBO-serie om inspelningen av Foo Fighters nya album.

En trailer räcker. Jag älskar den redan.

Eller ja. Det räcker egentligen med några sekunder, några snabba klipp och Dave Grohls mullrande röst så är jag fast. Några mixerbord fladdrar förbi. En vägg av gitarrförstärkare. Ett trumset som mickas upp. Producenten Butch Vig.

Jag är egentligen inte mer svårflörtad. Jag slukar allt som ens bara påminner om den åka-regel-porriga serien ”Classic albums”. Men, det finns också något djupt genuint över Grohls musiknörderi som jag inbillar mig egentligen skulle få vem som helst intresserad. Det märks i alla hans intervjuer. Det märks inte minst i ”Sound city”-­dokumentären. Hans entusiasm och djupa kärlek till musik, var den kommer ifrån, hur den spelas in och var. Få i hans ålder och på hans nivå lyckas behålla samma förbehållslösa fascination för rock som annars mest känns igen från ton­åren.

I oktober startar nya HBO-serien ”Sonic highways”, döpt efter plattan med samma namn. Grunden i serien är inspelningen av Foo Fighters åttonde album där bandet reser runt till åtta olika studior och städer i USA – allt ifrån Nashville och Chicago till Seattle och Washington, D.C. Utgångspunkten är att musik påverkas av den miljö den skrivs och spelas in i. Foo Fighters samlar inspiration, möten och gäster.

Själv kallar frontmannen i projektet bandets mest ambitiösa album någonsin och ”a love letter to the history of american music”. Och det är väl just det som är hemligheten till varför det går att göra åtta tv-avsnitt av Dave Grohls skivinspelning. Att han verkligen älskar det han håller på med.

Eller så har Nirvanalegendaren bara ett sällsynt skarpt sinne för pr. Albumet släpps i november men trailern har redan piskat upp förväntningarna för vad som i slutänden kanske bara är ännu ett Foo Fighters-album.

Det betet sväljer jag gärna.

ARTIKELN HANDLAR OM