Sven-Ingvars Patrik Karlsson död – 53 år gammal

Reporter: Karin Dofs, Rebecca Haimi

Publicerad:
Uppdaterad:

Sven-Erik Magnusson: ”Vi minns honom med värme”

1 av 4 | Foto: Pernilla Wahlman
Sven-Erik Magnusson och Patrik Karlsson i Sven-Ingvars 2005.

Musikern Patrik Karlsson är död.

Den tidigare basisten i Sven-Ingvars blev 53 år gammal.

Nu sörjs han av bandmedlemmarna.

–Det kom som en chock. Han brukade kalla mig för lillebror, säger Klas Anderhell.

Musikern Patrik Karlsson har gått bort i sviterna av en hjärnblödning.

Mest känd är han kanske som basist i dansbandet Sven-Ingvars, som han spelade med mellan 1988 och 2009.

Bandets frontman Sven-Erik Magnusson, 71, sörjer sin gamla bandmedlem.

– Det är sorgligt. Han fick en hjärnblödning, säger han.

Minns med värme

För fem år sedan klappade Patrik Karlsson ihop under ett soundcheck. Enligt Sven-Erik Magnusson har han inte spelat med bandet på fem år.

– Han var diabetiker. Han orkade inte. Under tiden har vi haft en annan basist, säger han.

Nu vill Sven-Erik Magnusson minnas Patrik Karlsson med värme. Han berättar särskilt om en händelse:

– Det var när vi fick frågan om att spela på Hultsfredfestivalen och Rockparty. Vi hade tackat nej i kanske fem år, men så ringde arrangören och sa, ”Sven-Erik, nu måste ni komma. För ni ska få spela på samma anläggning som Status qou. Jag minns att jag tog cykeln till Patrik som bodde här i närheten och frågade, ”Patrik, vad tycker du att vi ska göra?” Han svarade: ”VI ÅKER”.

Tappade kontakten

Efter att Patrik Karlsson lämnade bandet tappade Sven-Erik Magnusson kontakten med honom.

– Tyvärr så hade vi inte det. Så kan livet bli. Vi träffades inte, och pratade inte ens i telefon. Jag är ledsen över det, men nu är det som det är, säger Sven-Erik Magnusson.

Även om de före detta musikerkollegorna inte hördes av, fick Sven-Erik Magnusson veta att Patrik Karlsson hade det svårt mot slutet.

– Det var synd om Patrik. Vi fick reda på av bekanta att han fått en hjärnblödning och låg på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men låt oss minnas honom med ett leende, säger han.

”Kom som en chock”

Klas Anderhell, 53, har spelat med Sven-Ingvars sedan 2001. Han kände Patrik Karlsson sedan tidigare, och de två höll kontakten efter att Karlsson slutade i bandet.

– Han var två dagar äldre än mig, så han brukade kalla mig för ”lillebror”. Vi ringde alltid varandra på födelsedagarna, och vi träffades och käkade senast jag var i Karlstad för ett halvår sedan, säger han.

Nu är saknaden stor.

– Det var en skön kille och glad musikant. Vi hade kul ihop. Så klart är det en saknad. En så pass ung människa. 53 år är tidigt att gå bort. Det var inget man trodde skulle hända. Det kom ju som en chock, säger Klas Anderhell.

”Barnen kände varandra”

Även Sven-Ingvars-medlemmen Staffan Ernestam, 51, chockades av beskedet om Patrik Karlssons död.

– Han är en av anledningarna till att jag började spela i bandet. Det blev ju att vi levde ihop väldigt tätt. Barnen kände varandra och så där. Det blir extra jobbigt så klart, när man tänker på hans barn. Han var ju så ung, säger han.

Steffan Ernestam beskriver Patrik Karlsson som ”en riktigt rock n' roller”.

– Det var en fantastisk kille. Vi hade otroligt mycket kul ihop. Ett sådant här besked kommer alltid som en chock, säger han.

Fler medlemmar avlidna

Patrik Karlsson började redan som tolvåring som basist och sångare i bandet Mantra och spelade därefter i grupperna Buddy och The Rockrats.

1997 släppte han soloalbumet ”Tankar & drömmar”.

Sven-Ingvars har tidigare förlorat sin första trummis, Sven Svärd, efter en sjukdom 2003. Även tidigare basisten, och Sven Svärds släkting Rune Bergman avled 2012, och trummisen Robin Bailey gick bort 2008.

Patrik Karlsson blev 53 år gammal.

Publicerad: