Odd Molly vinner Guldknappen

Uppdaterad 2022-03-01 | Publicerad 2008-08-14

”Enorm bekräftelse och en rejäl egokick!”

I dag, torsdag, delas Damernas Världs årliga pris Guldknappen ut. Vinnaren i år är döpt efter en skateboardåkande tjej från Usa: Odd Molly.

Karin Jimfelt-Ghatan

– Det kan bara inte bli bättre! Det är det största och mest anrika designpriset i Sverige och det känns som en enorm bekräftelse och en härlig egokick, säger Karin Jimfelt-Ghatan, som är en av grundarna till kraftigt växande märket Odd Molly.

Osvenskt och färgglatt

Odd Mollys plagg är allt annat än typiskt svenska, det vill säga grått, svart och avskalat. Det är sprudlande färger och mycket mönster. Precis som Guldknappens jury säger i motiveringen så har Karin Jimfelt- Ghatan och Odd Molly "givit den moderna folkloren ett nytt framgångsrikt ansikte.”

– Jag älskar den biten i motiveringen, jag inspireras av folklore från hela världen. Sen är ordet "folkart" så otroligt vackert!

Växer långsamt

Karin startade Odd Molly tillsammans med Per Holknekt år 2002 och sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Men man har valt att låta företaget växa organiskt, istället för att satsa allt och samtidigt riskera allt. Karin menar att det är det bästa hon någinsin gjort i karriären.

– Det påverkar på så många olika plan, inte bara proffessionellt. Det har så klart inte alltid varit en dans på rosor, men jag tror inte man kan ha ett roligare jobb. Det är så skönt att få känna sig duktig, sen kan jag ju numera åka på semester också, vilket inte är helt fel, berättar hon.

Vad händer framöver för Odd Molly?

– Odd Molly är ju en tjej där det händer mycket kring, en levande tjej. Självklart jobbar vi på samma sätt, så det kommer så klart hända massor framöver. Bland annat ska vi börja skapa sol - och glasögon.

Vad hittar du din inspiration?

– Dels från Per och dels från hela världens olika kulturer. Men också från Söndagsmorgon, ett begrepp som jag jobbar mycket efter både proffessionellt och privat. Det är den dagen då du bara vill må bra, hitta energin. Dagen då jag bara får vara jag igen. Då hittar man inspiration.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln