Lill Lindfors

Så minns vi Martin Ljung

NÖJE

Vännerna och kollegorna om sina minnen av komikern.

Under sin långa karriär hann Martin Ljung jobba med och influera en stor del av underhållningssverige.

Här berättar några av hans kollegor och vänner om sina minnen av honom.

Inger Nilsson, 51, skådespelerska:

(Martin Ljung spelade pirat när hon spelade Pippi Långstrump 1970).

– Han skojade med oss barn hela tiden under inspelningen. Jag minns att han frågade mig vad jag hette mer än Inger och sen gick han runt och kallade mig Monika hela tiden! Han hade en speciell sorts humor, lite underfundig. Jag har inte träffat honom på kanske 40 år, men jag tänkte på honom häromdagen.

Lill Lindfors, 70, artist:

(Spelade mot Martin Ljung i Knäpp­upp-revyerna och andra produktioner).

– Det är en stor personlighet och en underbar komiker som lämnat oss. Han blev en legend. Han hade ett speciellt sätt att tala med den där djupa rösten. Som person var han dråplig och hade en väldigt egen stil. Han var en personlig komiker.

Grynet Molvig, 72, skådespelerska:

(Spelade med Martin Ljung i bland annat Spader Madame).

– Martin var en gammal man som levde ett långt och fint liv. Han har roat många. Var man än träffade Martin hade han en rolig kommentar och en dålig vits. Jag tror han är glad att jag inte kommer ihåg någon, poängen var just att de var dåliga.

Johan Wester, 47, regissör, komiker och programledare:

– Det är en väldigt tråkig nyhet. När jag tänker på Martin är det främst ”Gubben i lådan” jag minns. Han har betytt jättemycket, det är viktigt att man känner till hur den tidens humorister hänger ihop med dagens. Han har inspirerat mig, skapat och brytt sig om underhållningstraditionen.

Robert Gustafsson, 45, komiker och skådespelare:

– Martin var en av de första som ställde upp framför min Super 8-kamera när jag var 14-15 år. Jag och min polare filmade varenda kändis som kom till Skövde där jag växte upp och Martin ställde gladeligen upp och agerade. Han tillhör topp fem av dem som har inspirerat mig mest.

Wenche Myhre, 63, artist:

(Sjöng och showade med Martin Ljung i Knäppupp-revyerna).

– Han betydde otroligt mycket för mig vid min karriärs början. Han har levt ett rikt och flott liv. Han blev 93 år och då får hövdingen lov att sova. Men jag kommer att sakna honom, han var fantastisk. Han var en stor och fin man, en underbar person.

Birgitta Andersson, 77, ­skådespelerska:

(Spelade revyer med Ljung).

– När jag träffade honom på stan pratade han bara med barnen: Hur är mamma Birgitta, sköter hon sig? Det tyckte barnen var kul. Vi passade så bra ihop. En gång hoppade vi över någonting och regissören trodde vi glömt. Men vi såg att det där ska bort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Lill Lindfors

LÄS VIDARE

Så blev Måns Zelmerlöw störst i Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Lill Lindfors

Grynet Molvig

Johan Wester

Robert Gustafsson

Birgitta Andersson