Lassgård och GW:s slumpartade möten: ”Lustfyllt”

Pekar på likheter mellan karaktären och upphovsmannen

1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rolf Lassgård och Helana af Sandeberg dyker upp i ”Den döende detektiven”.

avLeo Pettersson

NÖJE

När ”Den döende detektiven” spelades in var det i slumpens tecken.

Helt plötsligt befann sig Leif GW Persson, mannen bakom boken, på inspelningen.

– Han satte sig ner bakom monitorn ett tag och var väldigt bejakande, säger Rolf Lassgård.

Den 3 januari har ”Den döende detektiven” premiär på SVT. Det är den sista delen i trilogin som är baserad på Leif GW Perssons, 72, prisbelönta böcker.

De första miniserierna, ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen” blev succéer. I snitt hade de 1,5 miljoner tittare och de har älskats av kritikerna. Och av Rolf Lassgård, 62.

Nu går han in i huvudrollen som Lars Martin Johansson igen, vilket han starkt har längtat efter.

– Redan när jag läste första manuset till ”En pilgrims död” så tänkte jag ”Jesus Christ”. Allt det man försöker undvika i alla kriminalserier bygger den här på. Vanligtvis försöker man undvika mötesrum men det är den reella verkligheten. Det känns som ”the real stuff” och det är så initierat.

”Ett väldigt lustfyllt möte”

Rolf Lassgård har också mycket gott att säga om GW. Men de har inte haft mycket kontakt under inspelningen, som ägde rum förra året.

Däremot dök han av en slump upp vid flera inspelningstillfällen. En gång var på Operakällaren.

– Det gjorde att han satte sig ner bakom monitorn ett tag och han var då väldigt bejakande. Det kändes verkligen skönt. Det var ett väldigt lustfyllt möte.

Lassgård kan även finna en viss likhet mellan sin karaktär, den pensionerade kriminalaren Lars Martin Johansson, och Leif GW Persson.

– Martin är inte GW naturligtvis, men han har mycket gemensamt med GW när det gäller värderingar och intressen. De känner ett hat bägge två för ouppklarade brott. Sen är de skarpa hjärnor båda två. Men jag har inte strävat efter att försöka härma honom.

Blir igenkänd av poliser

Längre bak i tiden fanns det någon pojkdröm om att bli detektiv hos Lassgård. I och med hans roll i miniserien har han också blivit igenkänd av poliser ute på stan.

– Det dråpligaste tillfället var i Göteborg utanför Seven Eleven. Då hade de tryckt upp en snattare mot en vägg. Då bara nickade de mot mig och sa ”Vi har koll på det här”.

Själv är han väldigt stolt över den avslutande delen i SVT:s miniserie. Han beskriver det som en mer personlig reflektion av Lars Martin Johansson än tidigare.

Pressen som det innebär att gestalta en av GW:s karaktärer han han kommit över. Men för den sakens skull vill Lassgård verkligen inte göra GW besviken.

– Jag hoppas så in i helvete att han ska gilla det här, säger Lassgård.

TV-serierna som blev succéfilmer 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM