Här är 10 viktiga ögonblick i Roxettes historia

1 av 19
Roxette på turné i Kina 1995

avJens Peterson

NÖJE

Roxette slutar turnera. De senaste åren har Per Gessle och Marie Fredriksson haft en framgångsrik resa till Sydafrika och Sydamerika, sålt ut arenor i Ryssland, Australien och Tyskland.

Roxette har haft listettor i USA, men också lockat publik live.

Här är 10 viktiga ögonblick i deras Tourism och Joyride.

MTV Unplugged, Cirkus 9 januari 1993

Roxette gjorde 19 låtar, tre av dem covers. Neil Youngs ”heart of gold”, Aretha Franklins ”I never loved a man (the way I love you”) och The Byrds ”So you want to be a rock´n´roll star” . Härlig akustisk stämning inne i ett fullsatt Cirkus när bandet står på en av sina höjdpunkter.

Nobelhallen Karlskoga 11 november 1988

Premiär på ”Look sharp!”-turnén. Innan de slagit igenom internationellt. Ännu en svensk turné av den sorten Per Gessle är van vid sedan Gyllene Tider och Marie Fredriksson från sin framgångsrika solokarriär. Bra konsert. Alla är glada i omklädninsgrummet efteråt. Folkparkskänsla, även om det drar mot jul. 

April-maj 1992 Sydamerika

11 konserter som sågs av 315 000 personer, bland annat var det över 40 000 på konserterna i Santiago, Buenos Aires och brasilianska Sao Palo.

4 augusti 2011 Leifs Lounge, Hotell Tylösand

Roxette ger en aptitretare till konsert på Per Gessles hotell. Kul att se dem på en liten klubb inför en entusiastisk publik, och de gör i stort hela sin konsert som uppvärmning för miniturné. 

19 februari 1995

Roxette spelar på Capital stadium i Peking, det andra popbandet i världen efter brittiska Wham! som får tillstånd att spela i Kina. Konserten väcker en politisk diskussion och bandet får både kritik och beröm.

Rock runt riket 1987

Första turnén som Roxette blev ingen succé. De reste tillsammans med Eva Dahlgren och Ratata, och unge nykomlingen Orup var förband. Det var en ofta kall och regnig sommar. Ett par år senare blev ett liknande upplägg framgångsrikt med Tomas Ledins ”Rocktåget”. 

28 februari 2011, TatNeft arena, Kazan, Ryssland

Premiär på världsturnén. 28 grader kallt utomhus, men het stämning inne i arenan. Cigarettändarna glöder under balladerna och allsången dånar i It must have been love. När Marie Fredriksson kommer ut i hemmalagets hockeytröja till extranumren jublar Kazan.  Turnén blir en framgång och förlängs flera gånger. 

24-25 oktober 2011 Berlin

Turnerandet har varit välgörande för Marie Fredriksson som mådde bättre av att uppträda och möta publiken. ITyskland har Roxette en stark fanskara. ”Vi spelar för 700 000 personen i år, säger Per Gessle. Och vi fortsätter till nästa höst. Det är fantastiskt. Det är så påtagligt att bandet och Marie blivit säkrare och säkrare. Folk börjar leka och ha kul på scen.”

Ullevi, Göteborg 12 juli 2013

Gyllene Tider spelar i arenan. Avslutande lågen blir ”När alla vännerna gått hem”, och Marie Fredriksson är gäst och sjunger tillsammans med Per Gessle.

Kapstaden Grand arena, 8 februari 2016

Spelningen i Sydafrika blir Roxettes sista konsert någonsin enligt dem själva. Den allra sista låten de spelade var ”The Look”, den singel som satte igång deras internationella karriär när den slog i USA.

ARTIKELN HANDLAR OM

Roxette

Per Gessle

Musik