Mejla

Jan-Olov Andersson

Proffsiga program-ledare och underbar sång i ”På spåret”

Men nya tävlingsmomentet Listan är ett gissel

Kristian Luuk och Fredrik Lindström var sina vanliga proffsiga jag i andra avsnittet av ”På spåret”.

LaGaylia Frazier sjöng underbart. De tävlande lagen var i halvdan form.

Men nya inslaget Listan är fortfarande ett riktigt bottennapp jämfört med Vem där?.

I premiärprogrammet vimsade Kristian Luuk och Fredrik Lindström stundtals till det. Nu var de sina vanliga jag; proffsiga i ledningen av frågeleken, mycket spirituella i sina utläggningar kring svaren.

Men Listan – som har ersatt Vem där? – är ett gissel vi nu får leva med hela säsongen.

– Succé, sa Kristian Luuk om det nya tävlingsmomentet och det var väl en både vågad och lite dumdristig sak att säga när programmet ju spelades in för ett par månader sedan. De reaktioner som kom i nutid, efter förra fredagens premiär, har ju mest varit negativa.

Folk i min omgivning, stora ”På spåret”-älskare, har diskuterat om skälet till bytet.

Är det av slöhet?

Ett par normalt begåvade människor skulle kunna sätta ihop Listan-frågor till hela säsongen på ett par timmar. Medan att konstruera ett Vem där? säkert tar minst en dag när det gäller att hitta personer och associationsbanor som gör att de tävlande (och vi i tv-sofforna) ska kunna gissa vilken person som efterfrågas?

Är det för att spara pengar?

Listan-frågor kan man, som sagt var, knåpa ihop på några timmar.

Att sätta ihop en Vem där?-fråga, som en av ”På spåret”-älskarna sa, är ju som att skapa ett litet konstverk i sig. Det kräver rotande i filmarkiv och smart redigering. Tar säkert flera dagar i anspråk.

Låt oss verkligen hoppas att Listan bara blir en engångsrelation för ”På spåret”.

Så klarade sig lagen:

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Malou von Sivers/Sigge Eklund

Hon är välkänd profil i TV 4, han författare och podcastare. Har fortfarande bra kemi. Medan Malou verkar ganska tagen av stundens allvar, sticker Sigge då och då in små roliga repliker. Duon plockade säkert 8 och 6 poäng på två av resmålen, men svaga 2 poäng på ett. Höll en jämn, men ojämn, nivå, kan man säga. Fick 26 poäng.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kakan Hermansson/Jan Hermansson

Hon är konstnär, programledare och frispråkig feminist. Han är hennes pappa, pensionerad universitetslektor i religionspsykologi. Försökte skämta till det lite väl ofta, utan att alltid lyckas. Som att prata dålig låtsasnorska. Pappans oneliners var roligare än dotterns försök till humor. Förlorade främst matchen för att de var svaga på två av resmålen. Fick 25 poäng.

Så bra var musiken:

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vi är några som har vetat i åratal att LaGaylia Frazier sjunger skjortan av de flesta, vare sig det är soul, jazz eller pop. Som körsångerska till Håkan Hellström, har hon nu blivit ett mer känt namn.

Sämsta svar: Inget av lagen kunde namnet på Therese Johaug, världens bästa skidåkerska, omskriven nästan dagligen i två månader för att testats positivt för dopning.

Roligaste repliken:

– Inte ens en kvinna som inte åker skidor heter Tor Bödvar, inte ens i Norge, trots att det är ett jävla land, sa Fredrik Lindström, när Kakan tyckte att han hade vilselett henne på en fråga.

Publisert:

LÄS VIDARE