Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Bert: ”Det är Björkman som har dödat schlagern”

Har 17 segrar i Melodifestivalen - nu rasar Bert Karlsson över Christer Björkman

Christer Björkman dödförklarade schlagern.

Det får Bert Karlsson att gå i taket.

– Det är Björkman som har dödat schlagern, säger den förra skivbolagsbossen.

Bert Karlsson kokar av ilska när han ringer Nöjesbladets reporter. Under 80- och 90-talet dominerade hans artister Melodifestivalen. 2006 sålde han sitt skivbolag Mariann Grammofon till Warner Music och det är också det skivbolag som har fortsatt att satsa hårdast på Melodifestivalen, i år med 14 av 28 låtar i tävlingen.

Rasande

Så när han läser att Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman dödförklarat schlagern blir han fullkomligt rasande.

– Det är Björkman som har dödat schlagern, säger den förra skivbolagsbossen.

Efter att artister som After Dark, Tommy Nilsson, Martin Stenmarck och Linda Bengtzing hamnat på jumboplaceringar och slagits ut ur årets upplaga av Melodifestivalen konstaterade Björkman igår kväll:

– I år är sista steget taget där tittarna sagt att vi vill ha en popfestival.

”Björkman har tagit in skitdåliga låtar”

Men Bert Karlsson håller inte med. Han lägger skulden helt på Christer Björkman.

– Han har tagit in skitdåliga låtar som kanske har tempo men inget annat och kallar det för schlager. Men det är inte schlager. Man kan producera det på olika sätt men en riktig låt måste hålla en melodislinga. Du kan gå på alla listor i världen och se att det är melodislingor som dominerar. Adele är bästa exemplet. Eller varför inte Avicii. Han har förstått att man behöver en stark melodi i grunden.

Utmanar Björkman

Bert Karlsson, som har 17 segrar i Melodifestivalen i bagaget, pekar ut Loreens ”Euphoria” och Eric Saades ”Popular” som två exempel där man lyckats kombinera pop och schlager på ett bra sätt.

– Annars handlar ju allt bara om produktion. Fantastiska produktioner, det säger jag ingenting om, men det är helt anpassat för show och dans och så döljer man det i pyroteknik att man inte har någon melodi i grunden. Inte konstigt att låtarna inte blir hits sen. Jag trodde att de hade lärt sig efter Hasse Anderssons succé förra året, men tydligen inte, säger han.

Nu utmanar han Christer Björkman inför nästa års festival.

– Ge mig fyra platser, en i varje delfinal, så ska jag visa vad som är en schlager och ta varje låt till final. Jag har haft massor av låtar som de valt bort i juryn som skulle vara garanterat i final, men Christer vill inte ha de låtarna, säger Bert Karlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN